Šetnja kroz najlepše priče iz osam vekova srpske istorije

Izvor: Blic, 15.Feb.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šetnja kroz najlepše priče iz osam vekova srpske istorije

Kroz četrnaest eksponata ispričane su neke od najlepših priča iz osam vekova srpske istorije. Izložba je otvorena do 12. marta

Kada je postao počasni građanin Sarajeva, Josip Broz Tito dobio je na dar sablju Sinan-paše, a među njegovim poklonima je i maketa prvog srpskog parobroda na čijoj se palubi može zamisliti poslednji turski komandant kako odlazi iz Beograda.

Sve je to deo izložbe „Srbija kroz vekove“ koja ne propušta skoro nijedan važan period >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od nastanka zemlje u 12. veku pa sve do smrti kralja Aleksandra Karađorđevića 1934. godine.

Ulaz slobodan:

Izložba „Srbija kroz vekove (ne)očekivane priče iz istorije Srbije“ otvorena je do 12. marta u Muzeju „25. maj“ svakoga dana, osim ponedeljkom, od 10 do 18 sati. Stručno vođenje je danas 15. februara od 13 sati, a ovog vikenda ulaz je slobodan.

- „Deligrad“ je prvi poneo srpsku zastavu iako to nije bilo dozvoljeno. Iz Savskog pristaništa bio je svedok predaje ključeva knezu Mihailu 1867. Bio je to svečani trenutak gde je orkestar Srpska banda svirao „Drino vodo ladna“, Beograđani sa gostima iz drugih krajeva izašli lepo obučeni, a na tvrđavi se nakon toliko vekova pojavio srpski stražar - kaže Veselinka Kastratović Ristić koja je sa Momom Cvijovićem i Anom Panić kustos izložbe.

Poštanske marke:

Među eksponatima su i posthumne poštanske marke kralja Aleksandra Karađorđevića sa „greškom“, prvi srpski rečnik štampan 1818. u Beču, ali i strategija Živojina Mišića koja govori o stvaranju Vojne akademije i Atlas srpskih zemalja Jovana Cvijića.

Istim brodom je plovio i knez Mihailo kada je išao da dogovori predaju ključeva, a sa dva topa „Deligrad“ je bio i ratni brod u Balkanskim ratovima.

- Posle je bio putnički, sve do početka Velikog rata kada je otišao u staro gvožđe. Kupljen je 1862. u Rusiji, a dva kapetana koja su ga dovezla bili su Bokelji. Krmar iz Bele Palanke je 1867. napravio i povelju za prijatelje u kojoj piše da je bio krmar na brodu koji je odveo poslednje turske vojnike - dodaju autori izložbe.

Sa ustankom u Banatu povezana je odmazda, spaljivanjem moštiju Svetog Save na Vračaru. Taj varvarski čin naredio je prvi vezir, Sinan-paša Arbanas, dok je izložena sablja pripadala četvrtom veziru koji se zvao Sinan - paša Jusuf Cigalzade.

Ratni novac:

Izuzetno je zanimljiv ratni novac Kraljevine Srbije koji je 1917. kovan u Francuskoj, a čiji je najveći deo tiraža potopljen na brodu koji ga je prevozio prema Krfu.

Sablja Stevana Knićanina pak priča o borbama za oslobođenje srpskog naroda od druge velike imperije - austrougarske, ali nije poznato kako je ovaj eksponat dospeo u kolekciju MIJ.

- Čuvena je i zbirka novčića, slučajno nađena kod Novog Pazara 1956. kada je u glinenom sudu pronađeno 744 novčića, srpskih srebrnih zajedno sa venecijanskim novcem. Najveći deo tih novčića nalazi se u zbirkama u Novom Pazaru, deo je u Narodnom muzeju. Prilikom proslave 700 godina manastira Sopoćani, Tito je od Skupštine opštine Novi Pazar 1971. na poklon dobio osam novčića koji su iz perioda nemanjićke države - navodi kustos Momo Cvijović.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.