Serbian džez, bre biće predstavljen u Mađarskoj

Izvor: B92, 09.Sep.2014, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Serbian džez, bre" biće predstavljen u Mađarskoj

Višegodišnji multimedijalni, autorski i izvođački projekat „Serbian džez, bre“ koji je realizovan u više zemalja i gradova biće predstavljen u okviru kulturne manifestacije Srba u Mađarskoj "Mesec srpske kulture" koja počinje 12. septembra i traje do 10. oktobra.

Ovo je prvi put da "Serbian džez, bre" bude prikazan u Mađarskoj i to 13. septembra u Galeriji kulturnog centra istoimenom izložbom umetničkih fotografija Ivana Grlića.

Projekat objedinjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva umetnička medija muzički i vizuelni. Istaknuti muzički sastav srpske džez scene koriste muzičko nasleđe prostora na kome stvaraju.

Repertoar je sačinjen od autorskih kompozicija ali i kompozicija proslavljenih srpskih džez muzičara, odnosno, srpskih narodnih pesama.

Karakteristični melodijski motivi i ritmovi zasnovani na srpskoj tradiciji, kroz kompoziciju i improvizaciju uklopljeni su u džez formu, kao bazu za dalje istraživanje univerzalnog muzičkog jezika.

Serbijan džez, bre! Je multimedijalni umetnički projekat baziran na foto-portretima srpskih najznačajnijih džez muzičara. Predstavlja deo projekta "Serbijan bre" započetog još 2001. Godine, u okviru koga je 2011. Predstavljena dobro prihvaćena foto-monografija "Serbian Soul, Bre!", 2012 foto-monografija ''Serbian Jazz, Bre!'', a 2013 prvi istoimeni audio CD.

Umetnički izraz Serbian Jazz, Bre! Projekta specifičan je po tome što objedinjuje dva umetnička medija, muzički i vizuelni. Integralan deo performansa čini video rad kojim se autor i inicijator projekta fotograf Ivan Grlić predstavlja u ulozi video džokeja.

Tokom prethodne dve godine objavljena je knjiga, koja je imala promocju u više od dvadeset gradova u četiri zemlje, snimljen je audio CD koji je izuzetno medijski propraćen i na osnovu kojeg je održano (Jazzycolors Paris, Jazz Ralley Luxembourg, Dunav Fest Beograd, Novosadski Jazz Festival, Gitarijada Zaječar, Trebinje, Herceg Novi, Raška, Pančevo, Jazzibar Kraljevo...). Time su postavljene osnove muzičkog izraza ''Serbian Jazz, Bre!'' projekta. Kroz rad, probe i nastupe došlo se i do novog muzičkog materijala, odnosno 12 novih autorskih kompozicija.

Polazeći od koncepta da umetničkom fotografijom i autorskim delom umetnika prikaže jazz umetnike, ljude koji su specifični kako kao umetnici tako i kao intelektualci, Serbian Jazz, Bre! Počiva na ideji da se slikom zabeleži trenutak spiritualnog iskustva nastajanja muzike, kroz koji umetnici prolaze u momentu stvaranja. Kao posledica obimnosti i ozbiljnosti celog projekta, logičan nastavak je bila umetnikova potreba da te fotografije i ozvuči. Okupivši vrhunske stvaraoce i izvođače jazz muzike, kao stalne članove umetničkog sastava, Grlić snima i izdaje prvi audio CD Serbian Jazz Bre!

Nakon izvrsnih recenzija, izuzetne medijske propraćenosti promocija knjige, izložbi i albuma, učešća na strnim i domaćim muzičkim festivalima, dalji razvoj celog projekta podrazumeva objavljivanje narednog audio CD-a.U decembru 2013. Serbian jazz bre! Je predstavio novi projekat: ''a tribute to Lala'', posvećen legendarnom bubnjaru i pioniru balkanskog džeza Branislavu Lali Kovačevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.