Sedam takmičarskih predstava na Sterijinom pozorju

Izvor: Glas javnosti, 23.Mar.2012, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam takmičarskih predstava na Sterijinom pozorju

NOVI SAD - Međunarodni pozorišni festival Sterijino pozorje biće održan od 26. maja do 4. juna u Novom Sadu, a u takmičarski program nacionalne drame i pozorišta uvršteno je sedam predstava.

U takmičarskoj konkurenciji su predstave "Otac na službenom putu" Ateljea 212 iz Beograda, "Hipermnezija" u koprodukciji Bitef teatra iz Beograda i Hartefakt fonda, kao i komad Biljane Srbljanović "Život nije bicikl" (Das Leben ist kein fahrrad) u izvođenju nemačkog Pozorišta iz Bohuma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << />
Na takmičarskom repertoaru biće i predstave "Bunar" ustanove kulture Vuk Karadžić iz Beograda, "Radnici umiru pevajući" Bitef teatra iz Beograda, "Mara/Sad" Novosadskog pozorišta i "Plodni dani" u koprodukciji Ateljea 212 i Kulturnog centra Pančeva.

Selektorka Sterijinog pozorja Ksenija Radulović rekla je na konferenciji za novinare da je takmičarski program izabran od oko 70 predstava, većinom u produkciji pozorišta iz Srbije i nekoliko teatara iz inostranstva po delima domaćih autora. Ona je ocenila da je srpska dramska produkcija, i pored ekonomske krize koja pogađa oblast kulture, zadržala zadovoljavajući kontinuitet, ali da se broj premijera smanjio.

"Za sada se može govoriti o samo delimičnom smanjenju broja premijera, ali je bitna napomena da u uslovima sve većih smanjivanja budžetskih fondova u kulturi, ovakvi rezovi u narednim pozorišnim sezonama mogu poprimiti i drastičniju formu", kazala je Radulović.

Ona je dodala da je zbog nedostatka novca primećen i novi model koprodukcijske saradnje institucionalnih teatara i privatnih ili nevladinih fondacija.

Teme predstava ovogodišnje selekcije uglavnom se odnose na probleme savremenog života u Srbiji, politiku, posledice tranzicije, rata i raspada zemlje, kao i na socijalna pitanja i porodicu.

Na Sterijinom pozorju učestvuju i predstave iz inostranstva i to u međunarodnoj selekciji "Krugovi" koja nije takmičarskog karaktera. Sterijino pozorje ove godine biće održano 57. put, a najboljima će biti dodeljene redovne i specijalne nagrade te smotre.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kriza pogađa i Sterijino pozorje

Izvor: B92, 23.Mar.2012

Međunarodni pozorišni festival Sterijino pozorje biće održan od 26. maja do 4. juna u Novom Sadu, a u takmičarski program nacionalne drame i pozorišta uvršteno je sedam predstava...Selektorka Sterijinog pozorja Ksenija Radulović rekla je na konferenciji za novinare da je takmičarski program...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.