Kultura

Petak, 23.03.2012.

18:22

Kriza pogađa i Sterijino pozorje

Međunarodni pozorišni festival Sterijino pozorje biće održan od 26. maja do 4. juna u Novom Sadu, a u takmičarski program nacionalne drame i pozorišta uvršteno je sedam predstava.

Izvor: Beta

Default images

Selektorka Sterijinog pozorja Ksenija Radulović rekla je na konferenciji za novinare da je takmičarski program izabran od oko 70 predstava, većinom u produkciji pozorišta iz Srbije i nekoliko teatara iz inostranstva.

Radulović smatra da je srpska dramska produkcija, i uz ekonomsku krizu koja pogađa oblast kulture, zadržala zadovoljavajući kontinuitet, ali da se broj premijera smanjio.

“Za sada se može govoriti samo o delimičnom smanjenju broja premijera, ali je bitna napomena da u uslovima sve većih smanjivanja budžetskih fondova u kulturi, ovakvi rezovi u narednim pozorišnim
sezonama mogu poprimiti i drastičniju formu”
, kazala je Radulović.

Ona je dodala da je zbog nedostatka novca primećen i novi model koprodukcijske saradnje institucionalnih teatara i privatnih ili nevladinih fondacija.
Plodni dani
U takmičarskoj konkurenciji su predstave “Otac na službenom putu” Ateljea 212 iz Beograda, “Hipermnezija” u koprodukciji Bitef teatra iz Beograda i Hartefakt fonda, kao i komad Biljane Srbljanović “Život nije bicikl” (Das Leben ist kein fahrrad) u izvođenju nemačkog Pozorišta iz Bohuma.

Na takmičarskom repertoaru biće i predstave “Bunar” Ustanove kulture Vuk Karadžić iz Beograda, “Radnici umiru pevajući” Bitef teatra iz Beograda, “Mara/Sad" Novosadskog pozorišta i “Plodni dani” u koprodukciji Ateljea 212 i Kulturnog centra Pančeva.

Festival će ove godine biti održan pedeset sedmi put, a najboljima će biti dodeljene redovne i specijalne nagrade te smotre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

12 h

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

7 h

Podeli: