Izvor: RTS, 03.Dec.2020, 07:06

Šapčanima je ostavila portrete i lekcije o snovima, više od 500 predmeta u legatu Mare Lukić Jelesić

Narodni muzej u Šapcu eksponate koje čuva obezbeđuje istraživanjem, otkupom ili poklonima. Jedan od najvećih stigao je nedavno - više od 500 ličnih predmeta slikarke Mare Lukić Jelesić.
Između korica kataloga o Leonardu da Vinčiju, duže od jednog veka, stoji ispresovan cvet.

Pored slika i crteža sačuvani su albumi, skicen blok, ratni dnevnik, testament, pravilnik udruženja likovnih umetnika.
"Ono što i jeste najinteresantnije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jeste činjenica da materijal koji smo dobili od Gradimira Milikića iz Beograda kao jednu vrstu Marine zaostavštine nam zapravo pruža mogućnost i uvid u ono što je bio njen svakodnevni život ne samo umetnički nego uopšte. U tom smislu vrlo je zanimljivo da kada prelistavate takvu građu imate priliku da zapravo rekonstruišete nečiji život pa vas potpuno prijatno iznenade poruke koje je ispisivala u različtim katalozima ili način na koji je tretirala umetnost", navodi Tatjana Marković, muzejski savetnik.
Svako popodne bilo je rezervisano za slikanje. Šapčanima je ostavila svoje portrete i pejzaže kao i lekcije o snovima i humanosti. U Beogradu se družila sa Isidorom Sekulić, Kostom Milićevićem, Mošom Pijade.
"Mi smo veoma srećni što postoje ljudi koji osećaju da je Narodni muzej u Šapcu dobro mesto da sačuva njihovu uspomenu ali isto tako jako je važno, što povezuju naše delovanje sa onim što je njihovo intimno sećanje. Dakle, čini mi se da je pravi spoj kada pomislite da nešto što vi doživljavate kao drag predmet iz prošlosti na neki način važan za čitavu zajednicu", kaže Nela Tonković, direktorka Narodnog muzeja u Šapcu.
Mara Lukić Jelesić bila je jedan od osnivača najstarijeg Oktobarskog salona u zemlji.
Njeno stvaralaštvo imalo je nekoliko faza, od impresionizma do jasne forme. Sa legatom Ivanke Zorić šabački Narodni muzej čuva najveću zbirku njenih dela u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.