Salma Hajek u Libanu:  Nadam se da će Prorok inspirisati mlade

Izvor: Blic, 28.Apr.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salma Hajek u Libanu: Nadam se da će "Prorok" inspirisati mlade

Glumica Salma Hajek predstavila je u Libanu animirani dugometražni film "Prorok" (The Prophet) za koji kaže da se nada da će inspirisati mlade da razmišljaju van kalupa o načinima na koje mogu da poboljšaju svet.

Hajek je u Libanu, zemlji porekla njene porodice, prisustvovala međunarodnoj premijeri filma koji je napisao i režirao Rodžer Olers, tvorac Diznijevog "Kralja lavova". Glumica je rekla AP-u da film nosi "poruku mira".

- Mislim da bi celom svetu trebala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poruka mira, a više od poruke mira, potrebo je da pogledaju nešto što diže duh i što je radosno i što možete da podelite sa porodicom - rekla je ona na crvenom tepihu uoči premijere u centru Bejruta.

Film je priča o Almitri, mladoj devojci koja pronalazi glas koji je izgubila kroz prijateljstvo sa Mustafom, pesnikom zatvorenim zbog svojih ideja. Hajekova daje glas i devojčicinoj majci Kamili.

Priča je zasnovana na knjigi "Prorok" čuvenog libanskog pisca Halila Gibrana koja od 1923. inspiriše generacije umetnika. Knjiga, serija pesama o ljubavi, radosti, tuzi, radu prevedena je na 40 jezika i stalno se štampa.

Film je podeljen u poglavlja koja su radili različiti ilustratori. Muziku je napisao Gabrijel Jaer, francuski kompozitor libanskog porekla koji je dobio Oskara za "Engleskog pacijenta". Hajek, čiji su baba i deda iz Libana, opisala je film kao "ljubavno pismo njenom nasleđu" i izrazila nadu da će "Prorok" podstaći nove generacije da drugačije razmišljaju.

- Kroz ovu knjigu sam upoznala dedu. Kroz ovu knjigu deda me je učio o životu. Tako da je ovo jako ličan film za mene - rekla je glumica novinarima. Hajekova je dodala da je kroz ilustracije bilo moguće "uhvatiti" duh Gibranovog dela.

- Film ohrabruje nove generacije da odu negde, razbiju kalup" i promene svet, rekla je ona. Ovo ostvarenje je takođe publici preneo poruku o saosećanju i humanosti. Gibran je arapski pisac koji je pisao filozofiju i poeziju i koji je zbližavao religije i svetove - rekla Selma Hajek

Na crvenom tepihu, Hajekova, koja je nosila haljinu libanske dizajnerke Eli Sab, rekla je da njena sedmogodišnja ćerka nije pročitala knjigu ali da je pogledala film.

- Teško je da dete razume knjigu, zbog toga smo snimili film. Film razume jer vidi slike svetova - rekla je ona.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.