SVI ANDRIĆEVI KONKURENTI ZA NOBELA

Izvor: TvojPortal.com, 22.Jan.2012, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVI ANDRIĆEVI KONKURENTI ZA NOBELA

Švedska akadmeija nauka je obelodanila dokumentaciju o dodeli Nobelove nagrade za književnost za 1961. koju je , kao što je pozanto dobio naš pisac Ivo Andrić.Prvi podaci o kandiatima objavljeni su zasad samo u švedskim medijima: te, 1961., pre 50 godina , bilo je i 50 pretedenata na ovo najviše svetsko priznaje za književnost.


Evidentirano 50 pretendenata na nagradu
Možda ih je bilo i više, ali je prema dostupnoj dokumenatciji evidentirano samo 50 pretendenata >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << za nagradu .Svake godine javnost može samo da nagađa ko će postai laureat Nobela ,nikakve liste nominacije niti pojedinačna imena se nikad ne objavljuju.

Razgovori utihnu pred neprikosnoveim autoritetom Nobelovog komieta nakon objavljivanja odluke o lauretau
Obično razgovri i prognoze o kandidatima ožive u oktobru,imena redovno kruže na Londonskoj kladionici ,ali nakon objavljivanja pobednika,čak i najostrašćeniji navijači ovog ili onog pretendenta potpuno utihnu, pred snagom neprikosnovenog autoriteta Nobelog komiteta Švedske akademije nauka.Svi se pomire sa notornom činjenicom da nikad bilo koji kandidat ne može svima bez izuzteka da se sviđa.
Glavni Andrićev suparnik je bio Grem Grin
Posle objavljivanja arhive brižljivo skrivane od očiju javnosti tačno pola veka, sad je sasvim izvesno da je glavni konkurent za Nobela Andriću bio engleski pisac Grem Grin ( Henry Grahm Green , 1904-1991) koga nazivaju „neopravdano zanemarinim“ klasikom od strane Švedske akademije poput Lava Tolstoja ( 1828-1910) ili Vladimira Nabokova ( 1899-1977).Te, 1961. Grim je u svojoj bibliografiji već imao svetske bestselere kao što su „Tihi Amerikanac „, Naš Čovek iz Havane“, „Kraj jednog romana „.Treba istaći da je Grem Grin bio večiti pretendent na Nobelovu nagradu ( i u tome nije usamljen u svetskoj književnosti ). Razgovri o njegovoj kandidaturi mogli su se čuti još 1940., pa su oživeli i 1970. i nisu prestajali sve do smrti barda .1991.
Karen Bliksen treća na spisku pretedenata

Na spiku nominovanih za Nobela , pod rednim broje, 3. bila je slavna danska spisatlejica baronica Karen Bliksen (Karen fon Blixen Fineeke 1885-1962), rođena kao Kara Dinesen, koja je objavljivala pod pseudonimom Isak Dinesen .Autorka zbirke pripovedaka „ Babetine gozbe „ i poznata pre svega po romanu „Iz Afrike“ u kome je opisala sovje doživljaje iz Kenije, bila je vidno favorizovana,čemu je doprineo i slavni Ernest Hemingvej (1899-1961) , i sam dobitnik Nobela za 1954.( roman“Starac i more „) svojom izjavom koja nije mogla ostati bez odjeka:“Nagrada je trebalo da pripadne Dinesenu „.
Tolkine izavao najviše odjeka i reaovanja
Najveću rezonancu izazvao je drugi autor sa spiska.Žiri nije prihvatio kandidaturu autora trilogije “Gospodar prstenova “ ( The Lord the Rings, 1954.) engleskog pisca Džona Ronalda Ruela Tolkiena (John Ronald Reuel Tolkien, 1892-1973 ).,istakao je kandidaturu njegovg kolege po žanru , (naučne fantazije) Klajva Luisa ( Clive Staples Lewis, 1898-1963 ) , ali je Tolkeina “škartirao “ s obrazloženjem da “nije dovoljno umetnička.”

Eliminisani zbog “prekomerne upotrebe erotoizmau književnom postupku”

Na spisku pretdenata našlo se i ime jdnog od najtiražnijih svetskih pisaca druge polovine XX veka , Italijana Alberta Moravije (1907-1990), koga su odbili “zbog monotonsti u opisivanju skesulanih neuroza “.Ali autor “Ćoćare “ nije bio jedini pisac kojeg je Nobelov komitet je ignorisao zato što su im dela razvrstana u podgrupu “seksulanih književnih deliakta “. Zbog “prekomerne upotrebe erotizma u književnom postupku “ sa maratona ka Nobelvoj nagradi je kao Andrićev konkurent dikvalfikovan i Lorens Darel ( Lawrence Durrell, 1912-1980).Šveđane je na muku stavila kandiatura 86.godišnjeg pesnika Roberta Frosta ( Robert Lee Frost, 1874-1963).Razmatranja je nominacija švajcarskog dramaskog i proznog pisca Fridriha Direnmata ( Fridrich Durerrenmatt, 1921-1990), iako je u to vreme imao samo 40 godina.Među pretendetima je bio i autor “Tihog Dona “Mihail Šlohov (1905-1984) , ali red je na njega došao tek četiri godine kasnije , 1965.
Blogeri svih zemalja ujedinili se oko “Hobita “


Sada , pola veka posle te dramatične bitke za književnog Nobela u dvoranama Švesdke akdemije nauka, u kojoj je pobedu izvojevao autor “Prokelte avlije, “ Ivo Andrić, koji je odavno postao klasik evropske književnosti ,ignorisali su informaciju da je među kanididatima bio čak i Grem Grin, da bi sva svoja ogorčenja usmerili ka Nobelovom komitetu zato što nagardu, “više nego zalsuženu “ nije dodelio tvorcu “Hobita “( The Hobbit of Ther and Back Again,1937.), već pomnjanom Džonu Ronaldu Ruelu Tolkinu.Blogeri su nakon pola stoleća tako emotivno , retroaktvno vezaše za Grina, možda i zato što će ove godine spade 120. godišnjica rođenja ovog svetski pozantog spisatleja .

Kad pročitamo , makar i ovlaš, ovu “ književnu spomen ploču”sa velikim imenima svetske literature i njihovim delima,kandidovanim za Nobelovu nagardu kad i naš Ivo Andrić, postajemo još ponosniji i srećniji što se u tako jakoj konkurenciji kao malo kad dotada , a i posle toga , slavom ovenčao pisac “Travničke hronike “ , naš Ivo Andrić.
Branko Rakočević



andrić ivonobelovci

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.