Izvor: Blic, 05.Avg.2016, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUSRET POD NEOBIČNIM OKOLNOSTIMA Predstavljen novi roman dobitnika Ninove nagrade

Novi roman Vladana Matijevića ”Susret pod neobičnim okolnistima” predstavljen je u Galeriji Risim u Čačku.

O romanu koji je nedavno objavljen u beogradskoj izdvačkoj kući "Laguna", govorili su autor Vladan Matijević i književnik Živorad Nedeljković, koji je kao pesnik ocenio da je ”Susret pod neobičnim okolnostima” “izvanredan roman” i “istinska pohvala poeziji”.

– Vladan Matiejvić je u književnost ušao kao pesnik, od pisanja pesama je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odustajao, ali od poezije nije mogao da se odmakne ni u svojim proznim delima, jer je poezija imeanentna njegovom biću, Matijević je srastao sa njom. I pre bilo kakvog govora o formi ili sadržaju, ili o jeziku, valja reći da je roman Susret pod neobičnim okolnostima istinska pohvala poeziji, njena vanredno uobličena nepretenciozna odbrana u doba kada je poeziji malo šta naklonjeno. Kada je ono najbolje u nama, ono što nas čini ljudima, u pretežnoj meri zatomljeno, nestalo pred svakodnevnim navalama savkovrsnih posrnuća – rekao je Nedeljković.

Matijević, dobitnik Ninove nagrade 2003. za roman godine, je naglasio da je "Susret pod neobičnim okolnostima" njegova dvanaesta knjiga i šesti roman. On je o svom novom romanu rekao da je duhovita, ljubavna priča, puna fantastike.

– Moj prethodni roman ”Vrlo malo svetlosti” bio je dosta angažovan, bavio se nekim strašnim temama naše svakodnevice, a i moja knjiga priča ”Pristaništa”, koja je izašla pre dve godine, takođe je bila angažovana i tamna. ”Susret pod neobičnim okolnostima” je ljubavna priča koja je prvenstveno duhovita. Znao sam da kada se piše ljubavna priča pisac hoda po tankoj ivici forme i stila, da može skliznuti u banalnost, stvoriti neko lako delo, i zbog toga sam bio izuzetno oprezan. Čuvao sam se od patetike. Bavio sam se svakom rečenicom i svakim pasusom. U ovoj knjizi ima dosta fantastike. Jedan od junaka je anđeo, a pored njega ima i čitava armija demona – kaže Matijević.

On je dodao da se radnja romana dešava u jednom danu, 9. jula 2015. godine, u jednom malom gradu u Srbiji čije se ime ne pominje, ali po imenima planina koje okružuju taj grad, ulica i reka, čitlac može lako prepoznati grad.

Vladan Matijević je rođen u Čačku, gde i danas živi. U njegovom bogatom književnom opusu su dve zbirke poezije, dve knjige priča ”Prilično mrtvi” i ”Pristaništa”, knjiga drama ”Žilavi komadi”, zbirka eseja ”Memoari, amnezije”. Napisao je šest romana: ”RC Neminovno”, ”Van kontrole”, ”Pisac izdaleka”, ”Časovi radosti”, ”Vrlo malo setvlosti” i najnoviji ”Susret pod neobičnim okolnostima.

Dela su mu prevedena na francuski, nemački, španski, italijanski jezik. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja u Srbiji, izmedju ostlaih Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000. godine i Ninove nagrade za najbolji roman 2003. godine.

V. Nikitović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.