SOKOJ: Uvodimo monitoring, prevare više neće biti moguće

Izvor: N1 televizija, 09.Avg.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOKOJ: Uvodimo monitoring, prevare više neće biti moguće

Na skupštini Sokoja - organizacije za zaštitu autorskih prava kompozitora, tekstopisaca i aranžera muzike, saopšteno je da se radi na angažovanju španske kompanije za monitoring BMAT.

Ova kompanija elektronski bi nagledala 24 sata 365 dana u godini sve medije u Srbiji i imala tačne podatke o tome kada je, gde i koliko emitovana muzika autora koje štiti Sokoj.

Do sada su televizijske i radio stanice slale nepotpune ili netačne košuljice u kojima bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << budu podaci o izvedenoj muzici.

"Sa uvođenjem monitoringa, prevare više neće biti moguće", rekao je predsednik Upravnog odbora Sokoja Zoran Radetić, a navodi u saopštenju.

Pregovori sa kompanijom BMAT su u poslednjoj fazi. Španska kompanija posluje u više od sedamdeset država i radi sa više od 80 društava za kolektivnu zaštitu autorskih prava.

"Sokoj je imao veliki broj sastanaka s najvećim emiterima i pokušali smo da nađemo rešenje za problem 'košuljica'. Naši stručnjaci su radili posebne obuke sa urednicima, kako bi u budućnosti oni pisali ispravne košuljice. Regulatorno telo za elektronske medije vrši monitoring emitovanog programa, pa često i uz njihovu pomoć dolazimo do ispravnih podataka", kazao je Radetić.

On je dodao da bi sistemom za automatsko audio prepoznavanje emitovane muzike stepen obrađenih dela bio daleko veći, tako da bi kompozitori, tekstopisci i aranžeri mogli da budu u potpunosti zaštićeni.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.