Izvor: Blic, 16.Avg.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEĆANJE NA ČIKA DUŠKA Čovek koga su Beograđani voleli

Na jučerašnji dan pre 32 godine preminuo je Duško Radović (1922-1984), pisac, novinar, aforističar i voditelj kultne emisije “Beograde, dobro jutro” na radiju Studio B.

Rođen je u Nišu, sa šest godina se sa porodicom preselio u Suboticu a od 1938. živeo je u Beogradu. Studirao je filozofiju, a zatim radio kao urednik u “Pionirskim novinama”, urednik Dečje redakcije Radio Beograda, glavni urednik Dečje redakcije TV Beograd... Pisao je pesme, priče, humoreske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << aforizme, scenarije za igrane i dokumentarne filmove. Pojedine njegove knjige prevedene su na nemački, ruski, engleski i druge jezike. Među brojnim nagradama koje je dobio izdvaja se počasna diploma “Hans K. Andersen” Međunarodnog društva za brigu o knjigama za decu koju mu je donela zbirka “Smešne reči”. Zahvaljujući njemu u Beogradu izlazi “Poletarac”, jedan od najboljih časopisa za decu u Evropi.

Od 1976. je svakog jutra od 7:15 budio Beograđane svojim aforizmima koji su kasnije objavljeni u tri knjige. Kako je često bio bez dlake na jeziku, skinut je s programa početkom 1983, kao politički nepodoban. Navodno je čašu prelila izjava: “Ako već možemo i moramo bez Tita, možemo i bez mnogih drugih”. Shvativši koliko su slušaoci bili gnevni zbog te odluke, državni funkcioneri su pokušali da Dušku vrate emisiju, ali je on to odbio. “Ja jesam mali čovek sa radija, ali nisam onaj koji se pali i gasi na dugme”, odgovorio im je. Ukidanje emisije ozbiljno mu je narušilo zdravlje, dobio je upalu produžene kičmene moždine. Preminuo je 16. avgusta 1984. Na desetine Beograđana prisustvovalo je sahrani.

Danas njegovo ime nose brojne ulice u Srbiji, kao i dečje pozorište u Beogradu. Spomen ploča biste su mu postavljene u rodnom Nišu i Beogradu - ispred zgrade Beograđanke sa koje je aforizmima budio ovaj grad. Pre šest godina u Ulici Despota Olivera u kojoj je živeo do smrti dobio je spomen ploču.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.