SANU obeležava Dan akademije

Izvor: Studio B, 19.Nov.2014, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SANU obeležava Dan akademije

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) obeležava danas svoj dan, a predsednik te institucije Nikola Hajdin je poručio da je ovo bila godina sećanja na velike događaje i značajne ličnosti, te da će tako biti i u buduće.

 

Ipak, Nagrada SANU za fiziku ove godine neće biti dodeljena, rekao je Hajdin jer, kako je objašnjeno, nakon nekoliko uspešno završenih konkursa konstatovano je da je kvalitet radova visok, ali ipak ne dovoljan.

Hajdin je podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da je u proteklih godinu dana održano 18 značajnih skupova od kojih su neki bili posvećeni uspomeni i naučnom radu naših velikana poput Josifa Pančića, Jovana Skerlića, Stevana Mokranjca, Jovana Cvijića...

Značaj Mokranjca, Cvijića, Pančića i Pupina prepoznala je i svetska javnost i njihove godišnjice su stavljene na listu onih koje obeležava Unesko.

"Drugi održani skupovi bavili su se temama od značaja za našu nauku, društvo i državu i oni su obradili teme kao što su rudni resursi i pitanje eksploatacije nikla, zdravlje seoskog stanovništva, imunologija, mikroelektronika, neurologija, kao i skup i perspektive nauke u Srbiji", naglasio je Hajdin.

SANU u narednih godinu dana očekuju izbori za novo rukovodstvo, za članove Izvršnog odbora i za prijem novih redovnih, dopisnih i inostranih članova.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.