SANU obeležila Dan akademije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SANU obeležila Dan akademije

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti danas je svečano obeležen Dan SANU u prisustvu akademika, visokih zvaničnika i predstavnika naučno obrazovnih institucija.

Pozdravni govor održao je predsednik SANU Nikola Hajdin koji je istakao da je godinu sećanja na velike događaje i značajne ličnosti SANU obeležio na najbolji mogući način i pokazala da je visoko kvalifikovana.

"Temi kao što je Prvi svetski rat Akademija je pristupila na naučni, profesionalni način >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bez podleganja strastima, pritiscima i društvenim-političkim kretanjima. Skup održan u junu u SANU "Srbi i Prvi svetski rat - 1914 - 1918. godine" je bio na izuzetno visokom nivou i na njemu su izneti naučni stavovi najrelevantnijih svetskih istoričara, privukao je i veliku medijsku pažnju, ne samo naše već i svetske javnosti i ocenjen je kao odlično organizovan i stručno koncipiran", rekao je Hajdin.

Pored ovog skupa od prošlog Dana Akademije održano je još 17 velikih i značajnih skupova o naučnom radu velikana kao što su Josif Pančić, Jovan Skerlić, Stevan Mokranjac, Nikša Stipčević. Značaj Mokranjca, Cvijića, Pančića i Pupina prepoznala je i svetska javnost i njihove godišnjice su stavljene na listu onih koje obeležavaju Ujedinjene nacije odnosno Unesko.

Ove godine SANU je obeležila godišnjice rođenja i smrti nekoliko izuzetnih naučnih i kulturnih stvaralaca, koji su svojim delom zadužili ne samo našu nauku već su dali izvanredan doprinos naučnoj misli čitavog čovečanstva.

Galerija SANU prikazala je dela reprezentativnih likovnih umetnika kao što su Vojo Stanić, Ljubica Cuca Sokić, Jože Ciuha, Mihajlo Petrov a ona je i mesto gde se redovno održavaju koncerti klasične muzike i daje šansa mladima da ostvare svoje prve javne nastupe.

Galerija nauke i tehnike SANU realizovala je 12 izložbi i čak 65 predavanja koja predstavljaju prateći program, u programima je uživalo 16 500 posetilaca od prošlog Dana Akademije do danas.

"Akademiju u narednih godinu dana očekuju dva važna posla, predstoje nam izbori za novo rukovodstvo SANU, za članove Izvršnog odbora i izbori za prijem novih redovnih, dopisnih i inostranih članova. Krajem oktobra raspisali smo konkurs za izbor novih članova, procedura se sprovodi po malo izmenjenim pravilima, traje duže i, čini mi se, da je transparentnija nego što je to bilo ranije", rekao je Hajdin.

On je na kraju svoje besede pozvao članove SANU da na vreme ulože trud i znanje da bi izabrali najbolje i najkvalitetnije kandidate za nove članove i za Izvršni odbor jer su i jedni i drugi izbori ključni za Akademiju.

"Bez novih članova, nema opstanka SANU, mlađe snage treba da doprinesu boljem i dinamičnijem radu SANU", ocenio je Hajdin.

Na svečanosti povodom Dana Akademije akademik Nada Milošević Đorđević govorila je o tome kako je duhovno nasleđe oblikovalo i usmeravalo srpske velikane, o povezanosti Vuka, Pupina, Milankovića, Pančića, velikana obrazovanih u inostranstvu koju su crpli snagu na srpskoj usmenoj tradiciji.

Tekst "Zaveštanja" akademika Ljubomira Simovića o umetničkom viđenju tragične epopeje srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, stihove Milutina Bojića i Ivana V.Lalića govorili su dramski umetnici Gojko Šantić i Nebojša Dugalić.

U programu je nastupio i ansambl Flautino Lola klasik pod dirigentskom upravom svog umetničkog rukovodioca Ljubiše Jovanovića. Ansambl je izveo "Igru trščanih svirala" iz baleta "Krcko Oraščić" Petra Iljiča Čajkovskog, "Badinerie" iz Orkestarske svite br. 2 h-moll Johana Sebastijana Baha i Skerco iz Muzike za Šekspirov "San letnje noći", op. 61 Feliksa Mendelsona.

Nagrada SANU za fiziku ove godine nije dodeljena jer,kako je objašnjeno, nijedan rad nije zadovoljio visoke naučne kriterijume koji inače prate ovu nagradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SANU obeležila Dan akademije

Izvor: B92, 19.Nov.2014

Beograd -- Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) obeležila je danas Dan akademije, 19. novembar...Predsednik SANU Nikola Hajdin rekao je na svečanosti da je 2014. bila godina sećanja na velike događaje i značajne ličnosti, a da je Akademija na najbolji mogući način pristupila temi Prvog svetskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.