Promovisana knjiga Dete sreće

Izvor: S media, 31.Maj.2010, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promovisana knjiga "Dete sreće"

Knjiga "Dete sreće" sudije Međunarodnog suda pravde Tomasa Burgentala predstavlja doprinos antifašističkoj tradiciji i borbi za svet u kome će vladati ljudska prava, ocenjeno je na današnjoj promociji knjige čiji je izdavač Beogradski centar za ljudska prava.

Knjiga je sećanje Burgentala, koji je kao dečak preživeo strahote nacističkog logora smrti Aušvic.

"Dete sreće", kako je u predgovoru napisao direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << predstavlja Burgentalova sećanja na nečovečne postupke i

pokušaje uništavanja čitavih naroda uoči i tokom Drugog svetskog rata.

Vrednost Burgentalovih sećanja je i u tome što su zapisana dugo posle događaja na koje se odnose. Za razliku od drugih knjiga o holokaustu, objavljenih odmah posle masovnog uništavanja Jevreja, pisana je mirno, ali sa svešću da uzroci koji mogu da dovedu do masovnih zločina još postoje, istakao je Dimitrijević.

On je na promociji izjavio da je inspiracija izdavača bila da se doprinese borbi protiv fašizma.

Dimitrijević je rekao da u Srbiji oživljavaju fašističke ideje koje se "pojavljuju u komičnom, iskrivljenom obliku, verovatno kao plod neznanja".

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je da je Burgentala sposobnost da oseti sreću i nadu čak i u situacijama kada je smrt sasvim izvesna spasila od smrti u

logoru i otvorila trajnu nadu da se vredi boriti za ljudska prava.

"Njegovo uverenje, iz iskustva deteta, je da vredi napornim radom doprineti da se ne ponove situacije koje daju prostor za ispoljavanje mračne strane ljudske prirode", rekla je Dubravka Stojanović.

Ona je ocenila da je ta knjiga još jedan doprinos stvaranju sveta u kome će vladati ljudska prava, jer pokazuje da se suočavanjem sa prošlošću vodi borba za budućnost.

Filmski kritičar Milan Vlajčić izjavio je da je knjiga važna za Srbiju, jer su konzervativne, nacionalističke i profašističke snage u usponu.

Vlajčić je rekao da u Srbiji "vampirske organizacije", poput Srpskih dveri, deluju fašizmom niskog intenziteta i remete normalni demokratski razvoj.

Knjiga "Dete sreće" je opomena, ocenio je Vlajčić i poručio da bi to delo trebalo da čitaju dečaci od 11 godina, koliko je imao Burgental kada je izašao iz Aušvica.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.