Izvor: Blic, 11.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prljavi, ružni i zli slovenački partizani

Prljavi, ružni i zli slovenački partizani

Italija je upisala u svoj kalendar još jedan praznik, Dan sećanja na italijanske žrtve u fojbama (reč koju Italijani koriste da označe jame u koje su partizani bacali žrtve u Drugom svetskom ratu). Na prvu godišnjicu tog praznika, 10 februara 2005. godine u udarnom terminu prvog programa državne televizije biće prikazan istorijski spektakl 'Srce u bunaru' reditelja Alberta Negrina, koji je za RAI već snimio niz filmova sa istorijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << temama i motivima.

Prema pisanju zagrebačkog lista 'Globus' ovaj spektakl se snima u Crnoj Gori u koprodukciji TV RAI i Filma 87 iz Beograda. To je zapravo epopeja o stradanju italijanskog stanovništva u Istri krajem Drugog svetskog rata kada su Titovi partizani oslobađali taj kraj od Musolinijevih fašista. Dakle, u kasarni JNA, na brdu Vramac, snimljene su scene u kojima 'zli' slovenski i hrvatski partizana bacaju u fojbe nedužne Italijane. Te krvoločne partizane igraju, naravno, srpski glumci. Glavnog negativca, Novaka, koji mučki ubija svakog zarobljenog Italijana, igra Dragan Bjelogrlić koji je već igrao uloge sa petokrakom na glavi, ali se to odvijalo sa drugačijim predznakom.

Za hrvatski 'Globus' Bjelogrlić je povodom ovog filma izjavio da se premišljao da li da prihvati ulogu, ali da je prevagnula činjenica da mu je to prva uloga u italijanskom filmu, a zatim naveo kako je šansa tog lika baš sadržana u činjenici da je negativac. Jer, po njegovim rečima, kad igraš lik koji je dobar onda si jadan, dobar i žrtva.

'Kada sam otišao na razgovor s režiserom u Rim, rekao sam mu da ne znam da odglumim ulogu onako kako je napisana, jer ljudi, po svojoj naravi, nisu dobri i loši, i ne rađaju se takvi, nego ih okolnosti takvima učine, te svaki negativac ima neki svoj razlog zbog kojega je takav,' naveo je popularni glumac.

Po Bjelogrlićevom kazivanju na njegovo insistiranje unete su dve izmene u taj lik tako da se on sada može posmatrati i kroz prizmu lične osvete celom narodu. O činjenici da su se Italijani u ovom filmu fokusirali samo na Slovence, Bjelogrlić je duhovito rekao: 'Što ste, brate, nagrdili ove jadne Slovence, uzeli su vam samo 5% Istre, a Hrvati 95% posto. A njih i ne spominjete.' Po oceni ovog glumca 'Srce u bunaru!' rađeno je na staromodan način. Jer, u Bulajićevim filmovima Nemci i Italijani su bili prljavi ružni i zli, a u ovome su to slovenački partizani. Međutim, 'u Bulajićevim filmovima barem jedan Nemac nije bio prljav, ružan i zao, a ovde su svi partizani takvi', navodi Bjelogrlić.

Kako reditelj tvrdi, u središtu filma je ljubavna priča, pripovest o porodici, a o političkim konotacijama ne želi da raspravlja. Sa time se slaže i direktor produkcije Roberto de Majo. No, po svemu sudeći Italijani će gledati drastičnu crno-belu sliku u kojoj je jasno da su Italijani krajem Drugog svetskog rata bili pozitivci a Titovi partizani apsolutni negativci. T. Nježić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.