Poezija uživo – Čarls Simić u septembru u Beogradu

Izvor: RTS, 14.Jun.2019, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poezija uživo – Čarls Simić u septembru u Beogradu

Proslavljeni američki pesnik srpskog porekla, esejista i prevodilac Čarls Simić, dobitnik Pulicerove nagrade za poeziju i član Američke akademije za umetnost i književnost, gostovaće u septembru u Beogradu.
Čarls Simić će imati svoje veče u programu "Poezija uživo!", koji organizuje Radio Beograd 2, u saradnji sa Kolarčevom zadužbinom.

Čarls Simić, srpsko - američki pesnik, esejista >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i prevodilac rođen je u Beogradu 1938. godine.
Zajedno sa svojom porodicom otišao je u Sjedinjene Američke Države 1953. godine, pre toga je godinu dana živeo u Parizu.
Pesme je počeo da piše još u srednjoj školi.
Na njegove pesničke početke posebno su uticali američki pesnici: Volt Vitmen, Emili Dikinson, Volas Stivens.
Objavio je knjige pesama "Šta kaže trava", "Negde između nas kamen hvata beleške", "Uništavanje tišine", "Škola tamnih misli", "Svet se ne završava", "Venčanje u paklu", "Šetajući sa crnom mačkom", "Knjiga bogova i đavola", "Majmuni oko nas", kao i knjige eseja: "Stvaralački čin", "Četiri prevodilačke varijacije", "Nezaposleni vidovnjak", "I đavo je pesnik".
Osim Pulicerove nagrade za knjigu "Svet se ne završava", Čarls Simić je dobitnik i evropske nagrade KOV, kao i nagrade "Grifin", "Volans Stivens", "Poetski laureat".
Program "Poezija uživo" Radio Beograda 2, u kome najpoznatiji srpski i inostrani pesnici govore svoje stihove, uz direktan prenos na tom programu, odvija se već dve godine u dvorani Kolarčeve zadužbine.
U programu su do sada nastupili Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Stevan Tontić, Gojko Đogo, Milena Marković, Abdulah Sidran, Duško Novaković, Radmila Lazić, Goran Babić, Milan Nenadić i drugi poznati pesnici.
Čarls Simić će, svojim gostovanjem u septembru, otvoriti treću sezonu programa "Poezija uživo!". Simić će, kao i drugi pesnici, govoriti svoje stihove uz direktan prenos na ovom programu.
"Za Radio Beograd 2 predstavlja veliki komplimet to što će Čarls Simić, jedan od najvećih američkih pesnika, pre svega zbog učešća u našem programu, doputovati u Beograd, što će naši slušaoci moći da uživaju u direktnom prenosu večeri jednog tako velikog pesnika i što će snimak te večeri, kao i snimke drugih programa iz ciklusa 'Poezija uživo!', u budućnosti čuvati Zvučni arhiv Radio Beograda, možda najbogatija riznica našeg kolektivnog sećanja", izjavio je Radoman Kanjevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2, najavljujući gostovanje Čarlsa Simića u programu "Poezija uživo!".
U subotu 22. juna u 19 časova, na programu je poslednje veče u ovoj sezoni ciklusa "Poezija uživo!", kada će svoje stihove, u sali Kolarčeve zadužbine, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2, govoriti akademik Milosav Tešić.
Ljubitelji poezije ulaznice za ovaj program mogu preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.