Počeo 23. Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda

Izvor: N1 televizija, 06.Nov.2018, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo 23. Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda"

U užičkom Narodnom pozorištu u ponedeljak uveče počeo je 23. Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda", a uz moto "Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu".

Smotru je otvorila predstava Zvezdara teatra "Korešpodencija" po tekstu Borislava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića.

Književnica i rediteljka Vida Ognjenović rekla je, otvarajući festival, da je on "svetkovina teatarske smelosti, slobodnog zamaha igre i vrhunskih dometa".
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
"Ovde se upravo otvara osmodnevna užička pozorišna republika. Od večeras će ova sala biti epicentar vulkanskog aplauza, iza ove zavese sve treperi od glumačke treme i žestokog zaleta da se brže obori rampa između scene i gledališta", rekla je Ognjenović.

Ona je navela da je užički festival "bez prevoda" jer je "pozorišni čin sam po sebi prevod u kojem se životne činjenice prevode na jezik umetnosti kojeg posvećen gledalac prihvata kao saučesnik u tvorbi teatarske celine i u tom krugu sadejstva pulsira život predstave".

Publika će tokom osam festivalskih dana imati priliku da pogleda sedam predstava - pet iz Srbije i po jednu iz Crne Gore i Hrvatske.

Osim "Korešpodencije", na repertoaru će biti i postavka Narodnog pozorišta iz Beograda po klasičnom tekstu Branislava Nušića, a u režiji Jagoša Markovića "Ožalošćena porodica", kao i moderna verzija Šekspira "Ukroćena goropadnica" u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, u režiji Ivana Plazibata.

Autorska predstava je "Zašto je poludeo gospodin R?" u izvođenju JDP iz Beograda, a po tekstu R.V. Fasbindera i u režiji Boba Jelčića, kao i "Pet života pretužnog Milutina" Ateljea 212, po tekstu Milene Marković i u režiji Aleksandra Milavić Dejvisa.

Na repertoaru su i predstava bez reči Kokana Mladenovića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora "Kad bi Sombor bio Holivud" i predstava Budva Grad Teatra "Krvave svadbe" po tekstu F.G. Lorke, a u režiji Igora Vuka Torbice.

"Festivalski repertoar je širok, između nečeg što je klasika, nečeg modernog, socijalnog, fantazije bez reči, poetskog teatra i dramskih pisaca. Čitava jedna paleta zanimljivog teatra, interesantnih režisera i dobrih glumaca", rekao je selektor festivala Bojan Munjin.

Festival će u ponedeljak, 12. novembra, zatvoriti predstava za nagrađene "Strah i beda Trećeg rajha" Narodnog pozorišta u Gračanici, po tekstu Bertolda Brehta, a u režiji Slobodana Skerlića, kada će biti i dodeljene festivalske nagrade Ardalioni.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.