Počeo 23. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2018, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo 23. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

Predstavom "Korešpodencija" Zvezdara teatra počeo je 23.Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu na kome će publici biti predstavljeno sedam najboljih pozorišnih ostvarenja iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Festival, koji se ove godine odvija pod sloganom Branislava Nušića - "Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu" - svečano je otvorila književnica i rediteljka Vida Ognjenović .

Ognjenovićeva je istakla da se početkom festivala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stvara osmodnevna "užička pozorišna republika" u kojoj svi govore istim jezikom.

"Ovo je festival "Bez prevoda", jer je pozorišni čin sam po sebi prevod u kome se životne činjenice prevode na jezik umetnosti ,koje posvećen gledalac prihvata kao saučesnik u borbi teatarske celine i u tom krugu sadejstva pulsira život predstave. Skeptici kažu da pozorište ne menja svet, ali menja čovekov svetonazor, koji te promene prepoznaje i tumači", istakla je Vida Ognjenović na otvaranju festivala.

Podizanju festivalske zavese prethodilo je otvaranje izložbe fotografija Radovana Baje Vujovića sa prošlogodišnjeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

Selektor festivala pozorišni kritičar Bojan Munjin pored "Korešpodencije", odabrao je i predstave "Kad bi Sombor bio Holivud", autorsko ostvarenje Kokana Mladenovića u izvođenju somborskog Narodnog pozorišta, "Ožalošćena porodica", u režiji Jagoša Markovića Narodno pozorište Beograd, "Zašto je poludeo gospodin R?" Boba Jelčića Jugoslovensko dramsko pozorište, "Kroćenje goropadnice" Ivana Plazibata Hrvatsko narodno kazalište iz Splita, "Pet života pretužnog Milutina" Aleksandre Milavić Dejvis Atelje 212 i "Krvave svadbe" Igora Vuka Torbice u koprodukciji Grad teatar Budva i SNP iz Novog Sada,koje nastupaju u takmičarskom delu za nagrade Ardalion.

"Festivalski repertoar je ove godine raznolik i kreće se od klasike i modernog,do socijalne drame i fantazije dramskih pisaca. Biće tu čitava paleta zanimljivom teatra,interesantnih režisera i dobrih glumaca. Ove godine publika će se više smejati. Naprosto,postoje vremena za zabrinutost,ali i vremena humora preko kog se puno može kazati o nama,životu. Zbog toga smo izabrali slogan 'Bolje gledati život u pozorištu,nego pozorište u životu' ", naglasio je Munjin.

Poslednjeg dana festivala u čast nagrađenih biće odigrana predstava "Strah i beda Trećeg rajha", u režiji Bobama Skerlić Narodnog pozorišta u Gračanici.

Festival traje do 12. novembra u Narodnom pozorištu u Užicu.

Festival su finansijski podržali grad Užice i Ministarstvo kulture i informisanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.