OBELEŽEN 3.MART, SVETSKI DAN PISACA

Izvor: TvojPortal.com, 07.Mar.2012, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBELEŽEN 3.MART, SVETSKI DAN PISACA

U preko sto zemalja sveta članica Međunardnog PEN-kluba obeležen je 3. mart koji se proslavlja kao Svetski dan pisaca ( puni naziv:Svetksi dan mira za pisca ).Na ovaj dan pisci sveta pozivaju „četvrtu vlast „ da se oglasi protiv negativnih aspekata i zloupotreba slobode štampe ,da se uzdrži od lažnih publikacija , namernih falsifikata, smišljenih prepravki činjenica, i bezbrojnih tendecioznih interpretacija u korist političkih,grupnih i ličnih interesa.


>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com <<
Podsećamno da je PEN-klub kao svetsko udruženje pisaca osnovan 1921. U njegovom nazivu su početna slova ( abrevijatura ) tri reči : pesnik ( engleski:poets), esejista ( engleski :essaysts) i novelista, autor novela, romana ( engleski:novelists). Zjaedno ova tri slova obrazuju reč PEN ( na engleskom:pen-pero, penkalo ).
Prvi međunarodni kongres PEN-a održan je 1923.g. Na 48.kongresu održanom od 12-18 januara 1986 . odlučeno je da se 3.mart svake godine proslavlja kao „svetski dan mira za pisce „i od tada su nacionalni PEN klubovi širili tako da su danas rasprostri u preko 100 zemalja sveta.
U mnogim zemljama ovaj dan se koristi da bi se odalo pošptovanje i priznanje istaknutim književnim stvarocima .
B.Rakočević

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.