Nova premijera u kragujevačkom pozorištu

Izvor: NaDlanu.com, 22.Okt.2011, 04:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova premijera u kragujevačkom pozorištu

KRAGUJEVAC 21. oktobra 2011. (Beta) - Na sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu u petak uveče je premijerno u Srbiji i regionu izvedena dokumentarna predstava "Sedam" o borbi žena za ljudska prava švedske rediteljke Hede Kraic Šegren.

KRAGUJEVAC 21. oktobra 2011. (Beta) - Na sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu u petak uveče je premijerno u Srbiji i regionu izvedena dokumentarna predstava "Sedam" o borbi žena za ljudska prava švedske rediteljke Hede Kraic Šegren.Predstava, koja je izvedena kao recital, nastala je na osnovu istinitih ispovesti žena iz različitih krajeva sveta u kojima one govore o borbi za ljudska prava.Ispovesti ovih žena govorile su glumice Mirjana Karanović, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Isidora Rajković, Ana Todorović Diallo i političarke Slavica Djukić-Dejanović i Verica Kalanović."Naša poruka je da ženin glas danas mora da se čuje za bolju budućnost sveta, da je nasilje nad ženama nedopustivo, da zlostavljanje mora da bude gnostifikovano i da ne treba nigde i nikome da se dogodi", rekla je novinarima Slavica Djukić Dejanović.Ona je dodala da je takva poruka još snažnija pošto stiže iz Kragujevca koji danas, 21. oktobra, šalje još jednu poruku svetu da su "dosta jedne Šumarice", spomen groblje na kome su sahranjeni Kragujevčani koje su nacistički okupatori streljali pre tačno sedam decenija.Predsednica Skupštine Srbije je rekla da svoju ulogu u predstavi nije doživela kao glumačku, već kao potrebu da pošalje poruku u ime Marine Pisklakove Parker iz Rusije koja je uspela da 1993, uz velike napore, pokrene u toj zemlji prvi SOS telefon za žrtve nasilja u kući.Potpredsednica Vlade Verica Kalanović, koja je čitala ispovest aktivistkinje iz Nigerije, rekla je novinarima nakon premijere da je svih sedam žena u predstavi poslalo jasnu poruku da je velika stvar boriti se za demokratiju i ljudska prava."Publici smo večeras prenele energiju i želju da aktiviramo sve žene i u Srbiji i u svetu, jer neke stvari nemaju cenu. Pokazale smo da i pored velikih ličnih problema i pretnji, i pored toga što imamo lične gubitke, borba ide dalje, jer mi smo neiskorišćeni resurs", rekla je Kalanovićeva.Ona je dodala da je predstavu shvatila kao izazov i da je "nije shvatila kao glumu, nego kao deo političke aktivnosti"."Sedam" je medjunarodni projekat koji je pokrenut 2007. godine, a predstava je nakon izvodjenja u Švedskoj gostovala u Turskoj, Nigeriji, Finskoj, Holandiji i Belgiji.Pred svako izvodjenje sastavlja se nova glumačka ekipa, a na sceni učestvuju glumci, političari, studenti i aktivisti.Premijeri predstave "Sedam" u Kragujevcu prisustvovali su ambasadori Švedske i SAD u Srbiji, brojni gosti iz gradova prijatelja Kragujevca i predstavnici lokalne samouprave.

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glumice i političarke

Izvor: SEEcult.org, 22.Okt.2011

Dokumentarna drama “Sedam” o životu žena boraca za ljudska prava, pozorišno-dokumentarni projekat u koji su uključene glumice i političarke svih zemalja u kojima se igra, izvedena je 21. oktobra u Kragujevacu, a 25. oktobra biće igrana na sceni Ateljea 212 u Beogradu, uz besplatan ulaz. Drama...

Nastavak na SEEcult.org...

Sedam hrabrih žena

Izvor: Šumadija Press, 22.Okt.2011

Na sceni Knjaževsko-srpskog teatra sinoć je premijerno u Srbiji i regionu izvedena dokumentarna predstava "Sedam" o borbi žena za ljudska prava švedske rediteljke Hede Kraic Šegren.

Nastavak na Šumadija Press...

Kragujevačka premijera predstave Sedam

Izvor: Kragujevac.rs, 22.Okt.2011

Predstava “Sedam”, nastala na osnovu istinitih priča sedam odvažnih žena koje se bore za svoja prava, iz sedam zemalja sveta, premijerno je izvedena sinoć u Knjaževsko-srpskom teatru..

Nastavak na Kragujevac.rs...

Dramatična priča o ženama koje menjaju svet

Izvor: Blic, 22.Okt.2011

U kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru u petak uveče tražila se karta više za nesvakidašnju predstavu „Sedam“, scensku priču o dramatičnoj sudbini sedam odvažnih žena iz Pakistana, Gvatemale, Severne Irske, Rusije, Kambodže, Avganistana i Nigerije i njihovoj borbi za ljudska prava....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.