SEDAM: PREDSEDNICA PARLAMENTA U KRAGUJEVAČKOM POZORIŠTU!

Izvor: Kurir, 22.Okt.2011, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SEDAM": PREDSEDNICA PARLAMENTA U KRAGUJEVAČKOM POZORIŠTU!

KRAGUJEVAC - Na sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu u petak uveče premijerno je u Srbiji i regionu izvedena dokumentarna predstava "Sedam" o borbi žena za ljudska prava švedske rediteljke Hede Kraic Šegren.

Predstava, koja je izvedena kao recital, nastala je na osnovu istinitih ispovesti žena iz različitih krajeva sveta u kojima one govore o borbi za ljudska prava.

Ispovesti ovih žena govorile >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su glumice Mirjana Karanović, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Isidora Rajković, Ana Todorović Diallo i političarke Slavica Đukić-Dejanović i Verica Kalanović.

"Naša poruka je da ženin glas danas mora da se čuje za bolju budućnost sveta, da je nasilje nad ženama nedopustivo, da zlostavljanje mora da bude gnostifikovano i da ne treba nigde i nikome da se dogodi", rekla je novinarima Slavica Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je takva poruka još snažnija pošto stiže iz Kragujevca koji, 21. oktobra, šalje još jednu poruku svetu da su "dosta jedne Šumarice", spomen groblje na kome su sahranjeni Kragujevčani koje su nacistički okupatori streljali pre tačno sedam decenija.

Predsednica Skupštine Srbije je rekla da svoju ulogu u predstavi nije doživela kao glumačku, već kao potrebu da pošalje poruku u ime Marine Pisklakove Parker iz Rusije koja je uspela da 1993, uz velike napore, pokrene u toj zemlji prvi SOS telefon za žrtve nasilja u kući.

Potpredsednica Vlade Verica Kalanović, koja je čitala ispovest aktivistkinje iz Nigerije, rekla je novinarima nakon premijere da je svih sedam žena u predstavi poslalo jasnu poruku da je velika stvar boriti se za demokratiju i ljudska prava.

"Publici smo večeras prenele energiju i želju da aktiviramo sve žene i u Srbiji i u svetu, jer neke stvari nemaju cenu. Pokazale smo da i pored velikih ličnih problema i pretnji, i pored toga što imamo lične gubitke, borba ide dalje, jer mi smo neiskorišćeni resurs", rekla je Kalanovićeva.

Ona je dodala da je predstavu shvatila kao izazov i da je "nije shvatila kao glumu, nego kao deo političke aktivnosti".

"Sedam" je međunarodni projekat koji je pokrenut 2007. godine, a predstava je nakon izvođenja u Švedskoj gostovala u Turskoj, Nigeriji, Finskoj, Holandiji i Belgiji.

Pred svako izvođenje sastavlja se nova glumačka ekipa, a na sceni učestvuju glumci, političari, studenti i aktivisti. Premijeri predstave "Sedam" u Kragujevcu prisustvovali su ambasadori Švedske i SAD u Srbiji, brojni gosti iz gradova prijatelja Kragujevca i predstavnici lokalne samouprave.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.