Nagrada Vasko Popa za knjigu Pod oblacima Jovana Zivlaka

Izvor: Blic, 10.Jun.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Vasko Popa" za knjigu "Pod oblacima" Jovana Zivlaka

Knjiga ”Pod oblacima” Jovana Zivlaka najbolja je zbirka poezije izdata u 2014. godini, jednoglasna je odluka žirija za dodelu nagrade “Vasko Popa”.

Stručni žiri u sastavu Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov od 67 pristiglih zbirki sačinio je uži izbor od pet pesnika koji su se ove godine takmičili za titulu najbolje.

U obrazloženju žirija navodi se da je Zivlakova knjiga ”Pod oblacima” metafizički odraz o opsesivnim temama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kroz putopise on je brusio oštrinu posmatranja stvarnosti, a posmatranje je za ovog pesnika najfiniji odraz duhovne nadahnutosti. Jovan Zivlak je danas naš najprevođeniji živi pesnik, što ga takođe neraskidivo vezuje sa Vaskom Popom.

- Pesnička nagrada „Vasko Popa“ jedan je od poslednjih bastiona savremene srpske poezije. Za ovih 20 godina koliko postoji,  ukazala  je na  neka od najvećih pesničkih imena današnjice poput Ivana V. Lalića, Stevana Raičkovića ili Ljubomira Simovića. Hemofarm Fondacija je dve decenije  veran pratilac ove nagrade. Zajedno sa njom ušli smo u treću deceniju postojanja, u kojoj ćemo se truditi da ostanemo podrška pravu na kvalitenu pisanu reč i duhovni govor kroz poeziju - istakla je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm Fondacije, koja je darodavac nagrade.

Dobitniku će nagrada koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa biti svečano uručena na dan rođenja Vaska Pope  29. juna u Vršcu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zivlaku nagrada "Vasko Popa"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2015

Knjiga "Pod oblacima" Jovana Zivlaka najbolja je zbirka poezije izdata u 2014. godini, odlučio je žiri za dodelu nagrade "Vasko Popa", čiji je darodavac već 21. godinu Hemofarm Fondacija...Stručni žiri, u sastavu Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov, od 67 pristiglih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.