NOVOSTI SAZNAJU: Momina zadužbina u Karađorđevom parku

Izvor: Večernje novosti, 06.Jul.2019, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NOVOSTI" SAZNAJU: Momina zadužbina u Karađorđevom parku

Određen prostor koji će čuvati uspomenu na Kaporovo delo. Ljiljana Kapor: Oživećemo ambijent u kom je stvarao pisac i slikar ZADUŽBINA sa imenom pisca i slikara Momčila Mome Kapora (1937-2010), koju je osnovala njegova supruga Ljiljana, kako bi se sačuvala uspomena na ovog izuzetnog stvaraoca, trebalo bi da dobije prostor za svoj rad u Karađorđevom parku, na Vračaru, u blizini mesta gde je par stanovao, saznaju "Novosti". Tu bi bio premešten kompletan ambijent u >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << kom je Kapor živeo i radio - njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije, dokumenta, a ova postavka bila bi stalno dostupna javnosti. Grad Beograd je za Kaporovu zadužbinu namenio objekat, koji se nalazi u blizini nekadašnjeg bazena. Ovom prostoru, veličine izeđu 130 i 150 kvadratnih metara, neophodna je adaptacija, a planira se da bude otvoren do marta sledeće godine, kada će biti obeležena decenija od Momine smrti.Pročitajte još - Ana Kapor: U “Beleškama” je sve ono u šta je moj tata verovao - Ideja da se u Beogradu osnuje legat Mome Kapora postoji već nekoliko godina, ali nismo do sada uspeli da je realizujemo jer nismo imali adekvatan prostor. Nedavno sam predložio Ljiljani Kapor da iskoristimo postojeći objekat u Karađorđevom parku ispred kog se nalazi bazen koji već dugo nije u funkciji - kaže, za "Novosti", zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Ovaj objekat pripada "Zelenilu" tako da ćemo naći drugi prostor za smeštaj radnika i opreme "Zelenila". Objekat će biti rekonstruisan, bazen obnovljen a potom će se tu nalaziti legat Mome Kapora. Srećan sam zato što će Vračar i Beograd posle ulice i skvera Mome Kapora dobiti i njegov legat. Moma je zaslužio da ga Beograd nikada ne zaboravi.Momo Kapor Foto S. Sarić Zadužbinu će, kao i do sada, voditi Ljiljana Kapor. - Posle mene sve što ona poseduje, uključujući i autorska prava pripašće gradu Beogradu - objašnjava ona. - U tom budućem ambijentu Zadužbine moći će da se vidi upravo ono za šta su mnogi zainteresovani i stalno me pitaju, a trenutno nisam u prilici da im pokažem, jer su to stvari koje se nalaze u kući u kojoj živim. KULTURNI CENTAR U BUDUĆEM prostoru Zadužbine, odvijale bi se i mnoge druge aktivnosti, otkriva Ljiljana Kapor: - Zadužbina bi funkcionisala kao neka vrsta kulturnog centra Vračara. Tu bi bile organizovane književne večeri, promocije, koncerti...

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Legat Mome Kapora biće smešten u Karađorđevom parku

Izvor: Blic, 06.Jul.2019

Zadužbina sa imenom Momčila Mome Kapora, koju je osnovala njegova supruga Ljiljana da bi se sačuvala uspomena na poznatog pisca i slikara, trebalo bi da dobije prostor za rad u Karađorđevom parku na Vračaru, u blizini mesta gde je bračni par Kapor stanovao.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.