Mona Liza će posle 500 godina napustiti Luvr! Kreće na turneju po muzejima!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2018, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mona Liza će posle 500 godina napustiti Luvr! Kreće na turneju po muzejima!

Možda svrati i do nas.

Remek-delo slavnog Leonarda da Vinčija "Mona Liza", koja je proteklih gotovo 500 godina u stalnoj postavci pariskoga Luvra, uskoro bi mogla da krene na turneju po gradovima, izjavila je francuska ministarka kulture Fransao Nisin.

- Ponovo ću s direktorom Luvra o tomu razgovarati - rekla je ona za radio "Europe 1", dodavši da ne vidi razlog zašto bi takva dela trebalo da se čuvaju na jednom mestu.

- Prioritet mi je da radim protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kulturne segregacije, a jedan od načina je premeštati ih iz jednog izložbenog prostora u drugi objasnila je Fransao Nisin.

Svake godine upravo ova slika privuče milione posetilaca iz čitavog sveta. Ministarka odbacuje zabrinutost stručnjaka kada je u pitanju očuvanje platna, kao primer navodeći potez predsednika Emanuela Makrona koji je Britancima ponudio čuvenu tapiseriju za izložbu u Velikoj Britaniji 2022. čime će svetski poznata umetnina prvi put nakon 950 godina napustiti francusko tlo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.