Mesto za nove političke i umetničke ideje

Izvor: Blic, Tanjug, 18.Okt.2009, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesto za nove političke i umetničke ideje

Svi radovi na rekonstrukciji Doma omladine biće završeni za godinu dana, rekao je direktor te ustanove Milan Lučić.

On je izjavio da 45. godina rada koje kuća obeležava 19. oktobra, dočekuje usred rekonstrukcije zgrade, ali da se zajedno s njom radi i na redefinisanju uloge te institucije.

Od osnivanja 1964. godine beogradski Dom omladine predstavlja mesto okupljanja mladih i kao alternativni kulturni centar bio je stecište velikog broja stvaraoca, intelektualaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali i običnih građana. Od samog početka okrenut prvenstveno savremenoj kulturi s težnjom ka eksperimentu, postao je nezaobilazna tačka u kulturnoj i društvenoj istoriji Beograda, Srbije, pa i Jugoslavije.

Od 2007. Dom omladine je pod rekonstrukcijom vrednom 280 miliona dinara i, kako je u intervjuu Tanjugu objasnio Lučić, završene su prva i druga faza rekonstrukcije. Sredstvima gradske Agencije za investicije od 30 miliona dinara i američkom donacijom vrednom 1.200.000 dolara sanirane su vodovodne instalacije u kuli, fasada i sala „Pogon", buduća „Amerikana". Otvaranje te sale očekuje se početkom decembra, najavio je on. Uskoro bi, dodao je, trebalo da počne i treća i završna faza rekonstrukcije, kojom će sredstvima Grada Beograda od 170 miliona dinara biti obnovljena Velika bioskopska sala, holovi i Džez klub.

Lučić je istakao da se zajedno sa rekonstrukcijom radi i na redefinisanju uloge Doma omladine kako bi u kulturnom životu Beograda imao značaj kao i šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. On je podsetio da je to bilo važno mesto okupljanja ne samo mladih ljudi željnih zabave, već i svih ključnih intelektualaca tog vremena.

U istoriji Doma omladine ugrađena su imena svetskih veličina kakvi su Djuk Elington, Ela Ficdžerald, Majls Dejvis, Rej Čarls, Rene Kler, Monika Viti...

Vrlo često, Kulturni centar grada Beograda u Makedonskoj ulici bio je mesto gde su se nove umetničke, tehničke ili političke ideje mogle videti i čuti – od prvog koncerta u kvadrofonom sistemu zvučnika ili prvog satelitskog linka između SAD i Istočne Evrope, pa sve do osnivačkih skupština velikog broja političkih stranaka u praskozorju višestranačkog sistema u Srbiji.

„Dom omladine s jedne strane promoviše umetnost, a s druge strane vodi jednu edukativnu aktivnost koja našim mladim ljudima nedostaje", kazao je on, i dodao da je neophodno pomoći i obrazovati mlade i otrgnuti ih s ulice i od nasilja. Dom omladine je uvek radio na tome kroz širok spektar svojih delatnosti.

Osnovna načela i kriterijumi u kreiranju programa jesu i dalje inovativnost i aktuelnost, a godišnje, oko 1.000 različitih programa Doma omladine poseti više od 180.000 mladih.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.