Međunarodni dan muzeja: Muzealci prikazuju svoje sadržaje u digitalnom svetu VIDEO

Izvor: B92, 18.Maj.2020, 18:52

Međunarodni dan muzeja: Muzealci prikazuju svoje sadržaje u digitalnom svetu VIDEO

Veliki je dan za sve one koji vole muzeje i one koji se bave kulturom, danas je Međunarodni dan muzeja, koji se obeležava od 1977. godine.

Prvi put od kada se muzejska zajednica okuplja 18. maja, Međunarodni dan muzeja obeležava se uz restriktivne mere zaštite od širenja infekcije koronavirusom, ali velikim delom i bez publike u fizičkom prostoru, s obzirom na to da su mnogi muzeji i dalje zatvoreni, a programe su preselili u virtuelno okruženje.

’’Okolnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su nas naterale da zatvorilmo muzeje, ali ova situacija je pokazala kreativnost muzeja i potrudili su se da ljudi što lakše prebrode period izolacije jer je kultura lek za stres’’, rekao je Slavko Spasić, koordinator manifestacije ’’Muzeji za 10’’.

Prema njegovim rečima, izlazak u digitalni svet nije ništa novo, ali primećuje da su muzealci shvatili koliko je važno da svoje sadržaje prikažu i u digitalnom svetu.

U okviru manifestacije ’’Muzeji za 10’’ obeležava se i Međunarodni dan i Evropska noć muzeja, ali i Nacionalna nedelja muzeja. Međunarodni dan muzeja, koji se ove godine obeležava pod sloganom “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija” . Temu je izabrao Međunarodni savet muzeja IKOM s idejom da ukaže na muzeje kao mesta gde se slavi raznolikost naših zajednica i čiji programi i sadržaji mogu da doprinesu prepoznavanju i prevazilaženju predrasuda. Galerija Matice srpske će danas do 22 sata besplatno biti otvorena za posetioce.

Manifestacija ''Muzeji za 10'' u realnom svetu će biti prikazana 9-15. novembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.