Kultura

Ponedeljak, 18.05.2020.

18:42

Međunarodni dan muzeja: Muzealci prikazuju svoje sadržaje u digitalnom svetu VIDEO

Veliki je dan za sve one koji vole muzeje i one koji se bave kulturom, danas je Međunarodni dan muzeja, koji se obeležava od 1977. godine.

Izvor: B92

Međunarodni dan muzeja: Muzealci prikazuju svoje sadržaje u digitalnom svetu VIDEO
Foto:depositphotos/bloodua

Prvi put od kada se muzejska zajednica okuplja 18. maja, Međunarodni dan muzeja obeležava se uz restriktivne mere zaštite od širenja infekcije koronavirusom, ali velikim delom i bez publike u fizičkom prostoru, s obzirom na to da su mnogi muzeji i dalje zatvoreni, a programe su preselili u virtuelno okruženje.

’’Okolnosti su nas naterale da zatvorilmo muzeje, ali ova situacija je pokazala kreativnost muzeja i potrudili su se da ljudi što lakše prebrode period izolacije jer je kultura lek za stres’’, rekao je Slavko Spasić, koordinator manifestacije ’’Muzeji za 10’’.

Prema njegovim rečima, izlazak u digitalni svet nije ništa novo, ali primećuje da su muzealci shvatili koliko je važno da svoje sadržaje prikažu i u digitalnom svetu.

U okviru manifestacije ’’Muzeji za 10’’ obeležava se i Međunarodni dan i Evropska noć muzeja, ali i Nacionalna nedelja muzeja. Međunarodni dan muzeja, koji se ove godine obeležava pod sloganom “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija” . Temu je izabrao Međunarodni savet muzeja IKOM s idejom da ukaže na muzeje kao mesta gde se slavi raznolikost naših zajednica i čiji programi i sadržaji mogu da doprinesu prepoznavanju i prevazilaženju predrasuda. Galerija Matice srpske će danas do 22 sata besplatno biti otvorena za posetioce.

Manifestacija ''Muzeji za 10'' u realnom svetu će biti prikazana 9-15. novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: