Izvor: Blic, 07.Apr.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba savremene srpske vizuelne umetnosti u Madridu

Izložba "Nauči srpski kroz 15 radova" otvorena je 18. marta u galeriji "Sentro eksperimental de arte i Pensamiento" fondacije "Alijansa Ispanika" u Madridu, na kojoj se prvi put predstavilo 15 naših mladih umetnika.

Specifično je to što prvi put ovoliki broj domaćih umetnika izlaže u Madridu. Ideja projekta je da se ova izložba ponavlja jednom godišnje za čije će se učesnike raspisivati konkurs, a zastupljene su razlicite discipline vizuelnih umetnosti koje pretenduju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavljanje savremene Srbiju.

Umetnici su različciti među sobom ne samo po medijima kojim se izražavaju nego i po godinama starosti, nacionalnosti, ekonomskoj situaciji i stavovima o savremenoj umetnosti. Kroz ovaj projekat žele da predstave umetnike mlađe generacije koji u našoj zemlji imaju obećavajuću karijeru, navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom predstavili su se Danijela Cvetković, Spartak Dulić, Maja Medić, Mirko Stanimirović, Predrag Lojanica, Ratka Lugumerski, Sara Oblišar, Bojana Nikolić i drugi. Kustosi izložbe i inicijatori ideje su vizuelna umetnica Oblišar i predsednica Fondacije Glorija Gaspar Solas, a otvorila ju je ambasadorka Srbije u Madridu Jela Baćović.

Izložba je finansirana i podržana od strane ambasade Srbije u Madridu, a španska publika će moći da je pogleda do 18. aprila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.