Izložba Sonja Savić: Devojka iz grada otvorena u Kinoteci

Izvor: BKTV News, 11.Sep.2018, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Sonja Savić: Devojka iz grada" otvorena u Kinoteci

Izložbu čine slike scena iz Sonjinih filmova, njeni citati koje i danas mnogi koriste, ali i priznanja koja je dobijala za doprinos kulturi.

Izložba "Sonja Savić: Devojka iz grada" otvorena je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci, a biće održana i restrospektiva njenih najboljih igranih filmova.

Izložbu i projekcije filmova Sonje Savić, koje će se odvijati tokom septembra, organizuju Jugoslovenska kinoteka i Umetnička galerija "Nadežda Petrović" iz Čačka povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << obeležavanja decenije od smrti jedne od najboljih glumica srpske kinematografije.

Sećanja bosonoge princeze: Naslednica ruske carske porodice Olga Romanov predstavila autobiografiju u Beogradu

Izložbu je otvorio reditelj Milutin Petrović, a o glumačkoj veličini Sonje Savić govorio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, koji je rekao da je ona bila "ikona jugoslovenskog, srpskog i evropskog glumišta".

Otkada je ušla u "svet pokretnih slika", kaže Pantelić, Sonja je ostavila trag koji neće biti "zaboravljen, izbrisan ili prevaziđen".

Sonja Savić debitovala je 1977. u filmu "Leptirov oblak", a među njenim najboljim filmovima su "Nešto između", "Šećerna vodica", "Davitelj protiv davitelja", "Život je lep", "Balkanski špijun", "Braća po materi", "Kako je propao rokenrol", "Mi nismo anđeli"...

Za svoje uloge dobila je vili broj priznanja - Caricu Teodoru, Zlatnu arenu, Chele-kulu, dok je za sporednu ulogu u filmu "Život je lep" nagrađena 1985. na Filmskom festivalu u Veneciji.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izložba posvećena Sonji Savić i njeni filmovi u Kinoteci

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Sep.2018

Izložba "Sonja Savić: Devojka iz grada" otvorena je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci, a biće održana i restrospektiva njenih najboljih igranih filmova.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.