Istorija nasilja i Tartif u konkurenciji za nagrade 53. Bitefa

Izvor: RTS, 22.Sep.2019, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Istorija nasilja" i "Tartif" u konkurenciji za nagrade 53. Bitefa

Na ovogodišnjem Bitefu, rame uz rame, zvezda evropskog teatra, reditelj Tomas Ostermajer i regionalna rediteljska zvezda u usponu Igor Vuk Torbica. Njihove predstave "Istorija nasilja" i "Tartif", u konkurenciji su za nagrade 53. Bitefa.
Sa nezvaničnom titulom pozorišnog događaja protekle sezone, somborsko-novosadski ''Tartif'' stigao je u Beograd i napunio Nacionalni teatar pun do vrha.

Reditelj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Igor Vuk Torbica, inspirisan svevremenim Molijerom i savremenim svetom, gradi predstavu koja je tačna, uznemirujuća i postavlja pitanje.
"Zašto Tartif opstaje, i zašto smo mi udio u biografiji i pisanju biografije samog Tartifa. I zašto na kraju krajeva uspeva da, ako ništa, eutanazira ono što su naša mišljenja, htenja i delanja", objašnjava Torbica.
Pod punim svetlom oči u oči sa publikom, manipulativni Tartif i ona koja ga raskrinkava, Dorina.
"Saznajemo šta je to u nama da prihvatamo nešto što nam miluje uvo, nešto što bismo voleli da čujemo, a onda nas te zablude i laži sustignu kad tad i jako nas skupo koštaju", objašnjava Saša Torlaković, glumac.
Hana Selimović, glumica navodi da je možda prvi put shvatila šta znači interakcija u pozorištu.
"Zapravo sam možda, prvi put shvatila šta znači interakcija u pozorištu. Ne nasilje, da neko mora da učestvuje, nego priuštiti ljudima ispred sebe takvu vrstu izlaganja i ogoljenosti u kojoj osete potrebu i slobodu da se na neki način oglase", objašnjava Selimovićeva.
Karta više tražila se i za Ostermajera. Predstava ''Istorija nasilja'', zasnovana na autobiografskoj priči Eduara Luja, analizira odnos porodice i društva prema silovanom gej mladiću, njegovu usamljenost i strahove.
"Junak se suočava sa društvom, sa policijacima, bolničkim osobljem i pripadnicima raznih drugih institucija koje imaju suštinski problem sa rasizmom, homofobijom, predrasudama", objašnjava Tomas Ostermajer, reditelj.
Iz pozorišta, Bitef se seli u Luku Beograd.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.