Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske Odzvanjaju potresne reči glumačke legende, preminuo je u bedi

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 11:29

"Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske" Odzvanjaju potresne reči glumačke legende, preminuo je u bedi

Iako je bio jedan od najcenjenijih, bio je usamljen.

Jedan od najlegendarnijih glumaca koje je naš region ikada imao svakako jeste Miodrag Petrović Čkalja. Popularni Jare svojim neospornim talentom za glumu oduševljavao je mnoge, a iako je preminuo pre 21. godinu, ostao je itekako upamćen, te ga čak i nove generacije prepoznaju i vole.

I pored toga što je bio izuzetno cenjen i voljen, Čkalja se često žalio na to da je usamljen. Samo godinu dana pred smrt, tačnije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 2002. godine, Čkalja je dobio nagradu za životno delo "Car Konstantin", a tada je održao potresan govor, koji je tada mnoge dirnuo, ali su njegove reči mnogi i zaboravili decenijama kasnije.

- Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živeo sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša deca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa deci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mleko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvek, na vreme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde - rekao je glumac.

Istom tom prilikom, Čkalja je izgovorio rečenicu od koje je mnoge prošla jeza:

- Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske- neutešan je bio popularni Čkalja.

Miodrag Petrović Čkalja bio je u braku sa Dragicom, a njihovu priču mnogi su smatrali sinonim za pravu ljubav. Dragica je jednom prilikom govorila za medije i otkrila da su sve njihove komšije izuzetno volele njenog supruga.

- Ponekad je utrčavao u najvećoj gužvi, ali s buketom u rukama. Posle tri meseca, Čkalja mi je doneo prsten. Kupio ga je za pedeset dinara kod "Gramaga". Nažalost, u seljakanju iz stana u stan, izgubila sam tu najdragoceniju uspomenu. U početku našeg braka stanovali smo u nameštenoj sobi u Nebojšinoj ulici. Od tada do danas selili smo se pet puta. Za svaki novi komšiluk Čkalja je predstavljao pravu atrakciju. U bilo koje vreme zvonili bi na vrata i tražili da ga vide, ili da im da autogram sa slikom - iskreno je u jednom intervju ispričala Dragica.

Srbija Danas/N.P.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.