Hitno utvrditi dela iz fonda Avala filma

Izvor: Akter, 23.Apr.2015, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitno utvrditi dela iz fonda Avala filma

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da očekuje da Jugoslovenska kinoteka izvrši hitnu kategorizaciju filmske građe koja se čuva u njenom arhivu

U saopštenju se navodi da je ministar Ivan Tasovac potpisao danas nalog Jugoslovenskoj kinoteci da, na osnovu stručnih kriterijuma, hitno donese rešenja o utvrđivanju dela iz fonda Avala filma za kulturna dobra i nove vlasnike upozna sa merama zaštite i njihovim zakonskim pravima i obavezama.

Dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << se da je resorno Ministarstvo formiralo Komisiju za vanredni nadzor nad primenom Zakona o kulturnim dobrima, koja je prvog dana rada utvrdila da Jugoslovenska kinoteka nije ispunila svoje zakonske obaveze po osnovu Zakona o kulturnim dobrima iz 1994. godine i da nije donela nijedno rešenje kojim se filmska građa utvrđuje kao kulturno dobro i definišu adekvatne mere zaštite.

"Da je Jugoslovenska kinoteka izvršila svoju zakonsku obavezu, kompletan filmski fond Avala filma ne bi ušao u stečajnu masu ovog preduzeća, dok bi Kinoteka imala bi pravo preče kupovine", navodi se u saopštenju.

Saopšteno je da će Ministarstvo, imajući u vidu ustanovljene propuste u radu Jugoslovenske kinoteke, pojačati nadzor u svim institucijma čiji je osnivač država.

Sutra će u Ministarstvu privrede biti održan sastanak ministra kulture i informisanja, ministra privrede i v. d. Direktora Jugoslovenske kinoteke sa novim vlasnicima Avala filma.

Avala film, najveći filmski studio u nekadašnjoj Jugoslaviji, prodat je juče preduzeću Film vej (Film Way) po početnoj ceni od 980 miliona dinara.

Preduzeće Film vej je bilo jedini učesnik na aukciji za Avala film, koji je četiri godine bio u stečaju.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.