Izvor: Politika, 05.Feb.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gusta šuma za „Zlatnog medveda”

Početak Berlinskog festivala sa komičnim filmom epohe Vesa Andersona, a nastavak sa čak tri kineska i četiri nemačka filma u trci za nagrade

Berlin – Britansko-nemačkim komičnim filmom epohe „Grand hotel Budimpešta” Vesa Andersona, sa velikom plejadom glumaca predvođenom Reifom Fajnsom, Adrijenom Brodijem i Matjuom Amalrikom, svečano počinje 64. Berlinski festival na kojem će, prema rečima njegovog čelnika Ditera Koslika, glavna tema biti porodični problemi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali i kontroverzni filmski sadržaji.

Što se više bliži kraju svog trećeg mandata, čini se da je Koslik sve ambiciozniji. Ovogodišnje Berlinale će u različitim programima imati čak 409 filmova. Sjajno za ugled festivala, nezgodno za sve one koji ga prate, jer nemoguće je istovremeno biti u nekoliko festivalskih dvorana, pa će se mnogima ove godine dogoditi da od guste filmske šume ne vide drvo.

U glavnom festivalskom programu su 23 filma iz 20 zemlja sveta (mnogo je koprodukcija), ali se za „Zlatnog medveda” takmiči njih 20, jer se filmovi „Operacija: Čuvari nasleđa” („The Monuments Man”) Džordža Klunija sa Matom Dejmonom, Bilijem Marejom, Džonom Gudmanom, Žanom Dižardenom i Kejt Blančet, „Lepotica i zver” Kristofa Gansa sa Leom Sejdu i „Nimfomanka” Larsa fon Trira sa Šarlotom Gejnzbur, Stelanom Skarsgardom i Žan-Mark Barom, prikazuju van konkurencije.

Među takmičarima, osim francuske legende Alena Renea (u originalu „Voleti, piti i pevati”, u prevodu s engleskog „Život Rajlijev”), japanskog autora Jođija Jamade („Mala kuća”), američkog reditelja Ričarda Linklejtera („Dečaštvo”) i berlinske slavodobitnice Klaudije Ljose (posle pobedničkog filma „Mleko tuge”, sada sa filmom „Visoko” sa Kilijanom Marfijem i Dženifer Koneli), nema previše slavnih rediteljskih imena.

Pred sudom glavnog festivalskog žirija, na čijem je čelu američki producent i scenarista Džejms Šejmus, naći će se i filmovi još tri dame: nemačke rediteljke Feo Adalag („Između svetova”), iranske autorke Sudabeh Mortezai („Makondo”, snimljen u Austriji) i argentinske rediteljke Seline Murge („Treća strana reke”). I čak tri kineska filma (!?): Lu Jea („Slepa masaža”), Hao Ninga („Ničija zemlja”) i Dijao Jinana („Crni ugalj, tanki led”).

U velikom broju takmičarskih filmova Nemci učestvuju kao koproducenti i uz to, u trci za „Zlatnog medveda” imaju čak četiri svoja filma. Osim filma Adalagove i filmove Edvarda Bergera („Utičnica”), Ditriha Brigemana („Stanice krsta”) i Dominika Grafa („Voljene sestre”).

Ostatak sveta predstavljen je filmovima iz Grčke (Janis Ekonomides sa filmom „Stratos”), Norveške (Hans Peter Moland sa „Po redosledu nestanka”), Brazila (Karim Ajnuz i „Plaža budućnosti”), Francuske, Alžira i SAD zajedno (Rašid Bušareb sa filmom „Dva čoveka u gradu” sa Forestom Vitakerom i Harvijem Kajtelom), Velike Britanije (Jan Demeng sa „71.”) i sa još jednim argentinskim filmom (Benjamin Najštat i „Istorija straha”). Nema filmova iz Rusije niti sa evropskog istoka, niti iz našeg regiona. Koslik je tako izabrao.

U ostalim festivalskim programima čini se da uzbuđenja neće manjkati. Mišel Gondri (član glavnog žirija) u Panorami će predstaviti animirani intervju sa Noamom Čomskim pod nazivom „Da li je čovek koji je visok srećan?”, u Berlinale specijalu biće prikazan 3-D dokumentarni film „Katedrale kulture” čiji su autori Vim Venders, Mihael Glavoger, Majkl Medsen i Robert Redford, a među dugometražnim dokumentarnim filmovima naći će se i „Srećni što su različiti” Đanija Amelija o gej populaciji u Italiji, kao i film „Pristojan čovek” Vanese Lape, portret „arhitekte finalnog rešenja”, najkontradiktornije figure Trećeg rajha – Hajnriha Himlera.

Do 16. februara Berlin će, osim Džordža Klunija i glumaca iz njegovog filma pohoditi zvezde, posetiti i Katrin Denev, Forest Vitaker, Uma Turman, Vigo Mortensen, Bruno Ganc, Bredli Kuper. Istovremeno sa beogradskom premijerom, dogodiće se i berlinska premijera filma „Američka prevara” Dejvida O. Rasela sa Kristijanom Bejlom u glavnoj ulozi, koji je jedan od retkih holivudskih filmova sa nominacijama za Oskara koji će ove godine biti viđeni na 64. Berlinalu.

Dubravka Lakić

Srpska posla u Berlinu

Osim sa „Zvezdom u usponu”, glumcem Nikolom Rakočevićem, rediteljem Igorom Simićem, autorom „Mislioca u supermarketu” i „Naša propast u četiri etape”, koji učestvuje na berlinskom Talent kampusu i štandom Filmskog centra na Evropskom filmskom marketu, Srbija i ove godine ima film za takmičenje.

Mali, ali vredan. Reč je o eksperimentalnom filmu „Sky Lines” Nadin Pulen, u proizvodnji Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad (producent Milan Milosavljević), koji se takmiči za „Zlatnog medveda” u kategoriji kratkog filma.

Dubravka Lakić u kritičarskom žiriju Berlinala

Filmski kritičar „Politike” Dubravka Lakić učestvuje u radu međunarodnog žirija kritike (Fipresci) i zajedno sa Mišelom Simanom (Francuska, predsednik) i Hovikom Habečijanom (Liban), vrednuje filmove iz glavnog takmičarskog programa. Lesli Čou (Australija), Paulo Portugal (Portugalija) i Sofi Šarlot Riger (Nemačka) vrednovaće filmove iz programa Panorama, dok su Mihaj Fulger (Rumunija), Luk Iman (Holandija) i Betina Šuler (Nemačka), zaduženi za ocenjivanje filmova i paralelnog programa Forum.

K. R.

objavljeno: 05/02/2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.