Gordana Čekić: Кo smo? Кuda idemo? Odakle dolazimo?

Izvor: Arte, 26.Apr.2023, 09:01

Gordana Čekić: Кo smo? Кuda idemo? Odakle dolazimo?

U četvrtak 27. aprila u 19 časova otvara se izložba Gordane Čekić pod nazivom, "Кo smo? Кuda idemo? Odakle dolazimo?" 27. april – 15. maj 2023. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac

Gordana Čekić diplomirala je 1991. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na istom fakultetu 1994. završila magistarske studije na Slikarskom odseku. Priredila je 27 samostalnih izložbi i od 1989. učestvuje na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu i u radu >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << velikog broja kolonija. Dobitnik je više nagrada i priznanja za slikarstvo i crtež. Izložba pod nazivom ,,Ko smo? Kuda idemo? Odakle dolazimo?" koncipirana je kao ambijentalna instalacija posebno osmišljena za prostor galerije, a  sastoji se od slika na medijapanu, crteža i redimejd objekata.

Tematsko polazište ovih radova posmatranih pojedinačno, ali i kao celina, jeste višeznačno metaforičko dejstvo vode, osnovnog elementa u kome sve počinje i sve se završava.  Voda u stanju mirovanja - apsolutna ravnina vode i  sama je reflektujuća površina koja razotrkriva ranjivost i prolaznost svega postojećeg. Slikarski radovi nastali usecanjem i uklapanjem ploča od medijapana simuliraju prisustvo nevidljive supstance, prelamanja svetlosti, kretanje u vidu talasa. Fluidnost vode afirmiše se   nasuprot mirovanju, stagnaciji ili linearnom poretku. Transparentnost bele materije, zajedno sa pulsirajućim raznobojnim mrljama u dubljim slojevima evocira lakoću organskih spletova ili mrežaste strukture tkanja.

(...) Projekcije o nastanku žive prirode  u formi crteža simuliraju organičko prisustvo i ideju o neprekinutom kretanju. Spirala i krug, kao prasimboli opisuju početak i kraj životnog ciklusa, kruženje materije u prirodi, revitalizaciju sveprisustva. Kružne forme u nekontrolisanom bujanju, prizivaju složene ćelijske strukture, prima elemente života u sastavu svakog živog organizma. Svi procesi u prirodi i sva stanja tela nalaze svoje simboličke ekvivalente u  različitim kretanjima vode. U  činu autoidentifikacije sa fluktuirajućim dejstvima vode, u zidnoj instalaciji od staklenih bočica napunjenim različitim organskim i neorganskim materijama, autorka ukazuje na analogiju njenih stanja u prirodi sa telesnim procesima propadanja, izlučivanja, suza ili krvarenja. Svako ushićenje, kao i svaka patnja  može se opisati kretanjima vode, a svaka čestica/ kap označava prisustvo celog u pojedinačnom.

Nastavak na Arte...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.