Gojković: Jačanje kulturne saradnje Srbije i Francuske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2021, 12:45

Gojković: Jačanje kulturne saradnje Srbije i Francuske

Kulturna saradnja predstavlja jedan od značajnih segmenata ukupnih odnosa Srbije i Francuske, a jačanje kulturnih veza doprinosi još boljem međusobnom upoznavanju dva naroda, koja neguju snažne istorijske veze, saglasile su se danas ministarke kulture Srbije i Francuske, Maja Gojković i Rozelin Bašlo Narkan.

Gojković je ocenila da snažan podsticaj razvoju odnosa u oblasti kulture i kulturne baštine, kao i podršku radu kulturnih centara pruža zajednička izjava dva predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, u kojoj je polje kulture posebno istaknuto.

Gojković i Bašlo Narkan su se saglasile da je oblast filma važno polje za saradnju, na osnovu nedavno potpisanog Sporazuma i istakle značaj razvoja evropske kinematografije, i u tom kontekstu saradnje i partnerstva srpske i francuske kinematografije i koprodukcije.

Srbija posebno pažljivo prati kulturnu politiku Francuske, navela je Gojković i dodala da je važna saradnja i na institucionalnom planu i da je Srbija otvorena za razmenu eksperata i iskustva u oblasti muzeologije.

Bašlo Narkan je ukazala da je pandemija zaustavila saradnju na tom polju, ali da je Francuska spremna da u dogledno vreme primi srpske stručnjake, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Gojković je istakla mogućnost saradnje u okviru projekta Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022. godine, imajući u vidu da je planiran niz događaja, kao i činjenicu da se poklapa sa početkom predsedavanja Francuske Evropskom unijom.

Ona je pozvala Rozelin Bašlo da dođe na otvaranje ove manifestacije u Novom Sadu, koje je planirano za januar 2022. godine.

Gojković i Rozelin Bašlo razgovarale su o mogućnostima realizacije projekta Dvorci Srbije, koji obuhvata 118 dvoraca, vila i letnjikovaca na teritoriji Srbije uz pomoć evropskih fondova.

Dogovorile su da se napravi lista prioriteta od 30 objekata za obnovu, kao i da se uz podršku francuskih ekperata utvrdi najbolji način da ovaj istorijski, kulturni i turistički potencijal Srbije zaživi.

Gojković je ukazala je i da večerašnja izložba "Prolaznici" slikara Milana Marinkovića Cileta u Srpskom kulturnom centru Srbije, kojom se nastavlja rad ove institucije od velikog je značaja kako za Srbiju, ali i jačanje veza sa Francuskom.

Ministarki kulture Francuske upućen je i zvaničan poziv da poseti Srbiju, dodaje se u saopštenju Ministarstva kulture i infrormisanja Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.