Galerija Matice srpske dobitnik ordena Svetog despota Stefana Lazarevića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galerija Matice srpske dobitnik ordena Svetog despota Stefana Lazarevića

Na predlog Njegovog preosveštenstva gospodina Irineja, episkopa bačkog, Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve dodelio je Galeriji Matice srpske orden Svetog despota Stefana Lazarevića, visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, u znak priznanja za neizmerni doprinos unapređenju kulture, očuvanju srpskog jezika, tradicije i kulturne baštine našeg naroda uopšte.

Odlikovanje je dodeljeno na praznik Đurđic, u Sabornoj crkvi u Novom Sadu, povodom Slave novosadske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crkvene opštine.

Galerija Matice srpske predstavlja bogatu riznicu ikona i religioznih slika koje su nastale u periodu od XVI do XX veka. Kroz stalnu postavku i povremene izložbe ovo izuzetno umetničko nasleđe se prezentuje i promoviše na naučni i savremen muzeološki način o čemu svedoči i novootvorena izložba jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara Teodora Kračuna.

Takođe, Galerija kao centar konzervacije i restauracije umetničkih dela, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i drugim ustanovama zaštite brine o srpskom kulturnom nasleđu van teritorije Srbije. U tom pogledu, Galerija Matice srpske i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture su kroz dugogodišnje projekte restaurirali značajan broj dela i putem izložbi i naučnih studija predstavili srpsko kulturno nasleđe u Mađarskoj i Rumuniji.

"Ponosni smo na odlikovanje koje nam je dodelila Srpska pravoslavna crkva. Ono ukazuje da su naša opredeljenja i dugotrajan rad u očuvanju srpske baštine prepoznati. Takođe, ono nas motiviše da i u budućnosti stremimo ka najvišim ciljevima i profesionalnom razvoju zarad bogatog nasleđa koje čuvamo", izjavila je upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.