Da Vinčijeva kći

Izvor: Glas javnosti, 25.Jun.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da Vinčijeva kći

BEOGRAD - Naša eminentna slikarka Olja Ivanjicki preminula je juče u 78. godini u Beogradu.

Kao jedina žena u grupi, sa Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugim 1959. godine, osnovala je grupu „Medijala“, koju su činili mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori. Svim članovima „Medijale“ bila je zajednička jedna jedina ideja: beskrajna ljubav prema umetnosti i beskrajno verovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u njene sveukupne moći.

Slikar veka

Završila je vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, ali se celog života bavila slikarstvom. Olja Ivanjicki je imala 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izlagala je od 1955, a prvu samostalnu izložbu slika je imala 1957. u Beogradu u galeriji ULUS. Slede izložbe u NJujorku - Linkoln centar 1968, Roma Kampo Bašo 1970, Toronto - galerija Heritage, 1974, Montreal - Szidye Bronfman Centre 1975, Geneve - Galerie Una 1980, Za Jesenjina Beograd, Moskva, Herceg Novi, Novi Sad 1996. godine...

OD POEZIJE DO  ARHITEKTURE

Godine 2003. završila je i nekoliko arhitektonskih projekata. Projekat za novi trgovinski centar u NJujorku, pod nazivom „Big Apple Tnjins - Ground and Sky Zero Memorial“ i arhitektonski projekat koji obuhvata dve građevine za Mars, mušku i žensku zgradu, - „Matrimonial Buildings“. 2004. godine je učestvovala na konkursu za memorijalni centar u NJujorku sa projektom „Memorial Sphere“. 2004. godine napravila je projekat mosta preko Dunava za Beograd, „Belgrade Time Gate“, a učestvovala je i na konkursu „Nasca Observatory Lodge“ u Peruu. 2005. godine oprobala se i kao kostimograf u Narodnom pozorištu u Beogradu, u opereti „Slepi miš„, Johana Štrausa, a sa modnom kućom „Mona“ je imala modnu reviju „Tesla“, povodom 150 godina rođenja Nikole Tesle.

Objavila je „Ogledalo ljubavi“, prepisku sa Leonidom Šejkom, „Oluju mozgova“ i „Videla sam pre i posle“, zbirku pesama i eseja.

NJene slike nalaze se u mnogim muzejima i galerijama širom sveta. Izlagala je u muzeju „Metropoliten“ u NJujorku, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju moderne umetnosti u Skoplju i na fakultetu „Dobs Feri“ u NJujorku.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom.

Nagrađivana

Dobitnik je i Sedmojulske i Vukove nagrade za životno delo. Pored slikarstva, bavila se i vajanjem i osvojila mnoge nagrade. U Kolarčevoj zadužbini je 9. juna predstavljena monografija „Očekivanje nemogućeg“, koju je britanska istoričarka umetnosti Su Habrad posvetila našoj čuvenoj slikarki. „Ćerka Leonarda da Vinčija“, kako je u uvodnom tekstu naslovila Habradova, pišući o našoj čuvenoj slikarki, dobila je ovom knjigom, štampanom na tri jezika, trajni spomenik.

Olja Ivanjicki je rođena u Pančevu 1931. godine u ruskoj bolnici. NJeni roditelji, otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska, došli su u Srbiju kao prognanici iz Rusije posle Oktobarske revolucije. Srednju školu je završila u Kragujevcu, a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1957. u klasi profesora Sretena Stojanovića. Kao stipendista Fordove i Fulbrajtove fondacije 1962. bila je u SAD, a usavršavala se u Italiji, Francuskoj, Engleskoj i Španiji.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.