Čuveni Kronos kvartet na sceni SNP-a

Izvor: TvojPortal.com, 11.Jan.2012, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuveni "Kronos kvartet" na sceni SNP-a

Izvor: dnevnik.rs
Ču­ve­ni ame­rič­ki „Kro­nos kvar­tet“, je­dan od naj­u­gled­ni­jih i naj­u­ti­caj­ni­jih ka­da je iz­vo­đe­nje sa­vre­me­ne mu­zi­ke u pi­ta­nju, svoj pr­vi ovo­go­di­šnji kon­cert pri­re­di­će upra­vo u No­vom Sa­du u četvrtaka, 12. januara, u 20 ča­so­va na sce­ni „Jo­van Đor­đe­vić“ Srp­skog na­rod­nog po­zo­ri­šta. Na programu su dela: Stiva Rajha, Aleksandre Vrebalov, Majkla Gordona, Omara Sulejmana, >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Boba Dilana, Filipa Glasa i Dana Viskontija

Kronos Kvartet

Kar­te za ovaj nji­hov pr­vi na­stup u No­vom Sa­du, a tre­ći u na­šoj ze­mlji, na­kon uče­šća na Džez fe­sti­va­lu u Be­o­gra­du 1996, i 2002. na Be­mu­su, pro­da­ju se u SNP –u, a ce­na je 1.000 di­na­ra, ili 700 za stu­den­te i đa­ke (uz in­deks i đač­ku knji­ži­cu).
Ovaj svet­ski po­znat i pri­znat an­sambl do­la­zi nam za­hva­lju­ju­ći nji­ho­voj sa­rad­nji sa na­šom kom­po­zi­tor­kom No­vo­sa­đan­kom Alek­san­drom Vre­ba­lov, ko­ja već du­že ži­vi i ra­di u Ame­ri­ci, i ko­ja je po­seb­no za njih do­sad kom­po­no­va­la čak šest de­la. Jed­na od tih kom­po­zi­ci­ja Alek­san­dre Vre­ba­lov „...hold me, ne­ig­hbor, in this storm...“ ( „...pri­gr­li me su­se­de, u ovo ne­vre­me...“) bi­će iz­ve­de­na na su­tra­šnjem kon­cer­tu, uz osta­le ko­je su, sve osim jed­ne, kom­po­no­va­ne i ili aran­ži­ra­ne za ovaj an­sambl. Sve kom­po­zi­ci­je će pre­mi­jer­no bi­ti iz­ve­de­ne kod nas, a dve će ima­ti i evrop­sku pre­mi­je­ru.
Za ovaj kon­cert „Kro­nos kvar­tet“ je oda­brao kom­po­zi­ci­ju „WTC 9/11“ Sti­va Raj­ha, po­sve­će­nu 11 sep­tem­bru, „De­ath to Ko­smische“ Ni­kol Li­ze, „Clo­u­ded Yel­low“ Majkla Gor­do­na, „La Si­do­u­nak Sayyada“ (Ill Pre­vent the Hun­ters from Hun­ting You) Oma­ra Su­lej­ma­na u aran­žma­nu Ja­ko­ba Gar­či­ka, „Tas­hwe­esh“ gru­pe „Ra­ma­la an­dre­gra­und“ u aran­žma­nu Ja­ko­ba Gar­či­ka, i pre­mi­jer­no u Evro­pi „Don't think Twi­ce, Its All Right“ Bo­ba Di­la­na u aran­žma­nu Fi­li­pa Gla­sa (evrop­ska pre­mi­je­ra), kao i „Lo­ve Ble­eds Ra­di­ant“ Da­na Vi­skon­ti­ja (evrop­ska pre­mi­je­ra).
Jed­na od oso­be­no­sti ovog kvar­te­ta je da za sva­ki na­stup, od­no­sno sva­ki grad bi­ra po­se­ban pro­gram , pa će ta­ko bi­ti i su­tra na kon­cer­tu u No­vom Sa­du. Ovo je, ina­če, nji­hov je­di­ni na­stup u na­šoj ze­mlji, na­kon ko­jeg 15. ja­nu­a­ra svi­ra­ju u Gdanj­sku u Polj­skoj. Ka­ko je re­če­no na ju­če­ra­šnjoj kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re u Kul­tur­nom cen­tru No­vog Sa­da , bu­du­ći da je „Kro­nos kvar­tet“ otvo­ren za sa­rad­nju sa mla­dim stva­ra­o­ci­ma, a zbog ve­li­kog in­te­re­so­va­nja, naj­ve­ro­vat­ni­je će u No­vom Sa­du bi­ti upri­li­čen nji­hov su­sret sa stu­den­ti­ma kom­po­zi­ci­je na Aka­de­mi­ji umet­no­sti u No­vom Sa­du.
Kod nas „Kro­nos kvar­tet“ do­la­zi na vr­hun­cu svo­je sla­ve, u tre­nut­ku ka­da su do­bi­li dve naj­pre­sti­žni­je na­gra­de u 2011. go­di­ni: „Po­lar“ u Šved­skoj ko­ju de­le sa Pa­ti Smit, i ame­rič­ku „Avery Fis­her“. Ti­me su po­sta­li je­di­ni anambl ko­ji je u jed­noj go­di­ni osvo­jio obe ove na­gra­de. Po­red mno­gih dru­gih pri­zna­nja, oni su 2004. osvo­ji­li i „Gre­mi“ za naj­bo­lje iz­vo­đe­nje ka­mer­ne mu­zi­ke, kao na­gra­du „Mu­zi­čar go­di­ne“ ča­so­pi­sa „Mju­zi­kal Ame­ri­ka“ (2003).
To­kom go­to­vo če­ti­ri de­ce­ni­je po­sto­ja­nja, odr­ža­li su na hi­lja­de kon­ce­ra­ta ši­rom sve­ta, a po nji­ho­voj na­rudž­bi­ni je na­pi­sa­no vi­še od 750 kom­po­zi­ci­ja i aran­žma­na za gu­dač­ki kvar­tet. Čla­no­vi „Kro­nos kvar­te­ta“ su: Dej­vid He­ring­ton, Džon Šer­ba (vi­o­li­ne), Henk Dat (vi­o­la) i Dže­fri Caj­gler (vi­o­lon­če­lo).
Kon­cert or­ga­ni­zu­je Kul­tur­ni cen­tar No­vog Sa­da, a po­kro­vi­telj je Grad No­vi Sad.
N. Pej­čić

muzikaKronos Kvartetkamerni ansamblscena SNP

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strah /ni/je vi­zi­ja sve­ta

Izvor: TvojPortal.com, 11.Jan.2012

Izvor: dnevnik.rs. Na­kon ve­li­kog uspe­ha ši­rom Evro­pe u pro­te­kle dve go­di­ne, ne­dav­no je i kod nas iza­šla naj­no­vi­ja knji­ga Han­sa Mag­nu­sa En­cen­sber­ge­ra, ži­vog kla­si­ka sa­vre­me­ne ne­mač­ke i evrop­ske knji­žev­no­sti. To je „Ha­mer­štajn...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.