Strah /ni/je vi­zi­ja sve­ta

Izvor: TvojPortal.com, 11.Jan.2012, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah /ni/je vi­zi­ja sve­ta

Izvor: dnevnik.rs
Na­kon ve­li­kog uspe­ha ši­rom Evro­pe u pro­te­kle dve go­di­ne, ne­dav­no je i kod nas iza­šla naj­no­vi­ja knji­ga Han­sa Mag­nu­sa En­cen­sber­ge­ra, ži­vog kla­si­ka sa­vre­me­ne ne­mač­ke i evrop­ske knji­žev­no­sti. To je „Ha­mer­štajn ili ne­po­ko­le­blji­vost“, a iz­da­vač je no­vo­sad­ski „Pro­me­tej“.


Reč je o bi­o­gra­fi­ji ne­mač­kog ple­mi­ća i ge­ne­ra­la >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Ha­mer­štaj­na ko­ji se jav­no su­prod­sta­vio Hi­tle­ru, ali je autor upo­re­do is­pi­sao isto­ri­ju ove ze­mlje u naj­te­žim vre­me­ni­ma.
En­cen­sber­ger se opre­de­lio za me­ša­vi­nu žan­ro­va, ka­ko bi do­ča­rao svu slo­že­nost in­tim­ne dra­me jed­ne lič­no­sti u tra­gič­nim go­di­na­ma ne­mač­ke i evrop­ske isto­ri­je- „Ha­mer­štajn ili ne­po­ko­le­blji­vost“ je­ste u osno­vi ro­man, ali sa pu­no ele­me­na­ta ese­ja i bi­o­gra­fi­je. Kurt fon Ha­mer­štajn Ekord (1878- 1943) bio je pri­pad­nik pru­ske ari­sto­krat­ske voj­nič­ke po­ro­di­ce i ge­ne­ral ko­ji je na sop­stve­ni zah­tev pen­zi­o­ni­san ka­da je Hi­tler pre­u­zeo vlast. Su­prod­sta­vljao se na­ci­sti­ma i nji­ho­vom kon­cep­tu na­ci­o­nal­so­ci­ja­li­zma i upo­zo­ra­vao da strah ni­je vi­zi­ja sve­ta. Imao je sed­mo­ro de­ce i svi su bi­li an­ti­fa­ši­sti- si­no­vi su bi­li u lo­go­ru Da­hau, a dve nje­go­ve kće­ri, uda­te za Je­vre­je, pro­ga­nja­ne su i hap­še­ne. Ka­da je Ha­mer­štajn umro, po­ro­di­ca ni­je do­zvo­li­la da se kov­čeg po­kri­je za­sta­vom sa ku­ka­stim kr­stom i dobio je sve voj­ne po­ča­sti.
Knji­ga o Ha­mer­štaj­nu je i do­ku­men­tar­na i fak­to­graf­ska i ana­li­tič­na, ali i pre­pu­na emo­ci­ja- lič­nih, po­ro­dič­nih, pa i na­ci­o­nal­nih. Tu su i En­cen­sber­ge­ro­vi iz­mi­šlje­ni post­hum­ni raz­go­vo­ri sa ge­ne­ra­lom, „ve­ri­stič­ki neo­do­lji­vi“, ali i opi­si ari­sto­krat­ske kla­se na iz­di­sa­ju. Glav­na lič­nost- Ha­mer­štajn, bio je pred­stav­nik ari­sto­kra­ti­je ko­ja je sma­tra­la da plem­stvo oba­ve­zu­je.
Na ne­dav­nu pro­mo­ci­ju ove knji­ge , „Pro­me­tej“ je po­zvao i nje­nog auto­ra, od ko­ga je sti­glo krat­ko pi­smo:- Pri­zna­jem da sam iz­ne­na­đen što mo­ja knji­ga o Ha­mer­šaj­nu iz­la­zi u Sr­bi­ji - na­pi­sao je Zo­ra­nu Ko­lun­dži­ji Hans Mag­nus En­cen­sber­ger. -Odu­še­vljen sam tom po­ča­šću i iz­ne­na­đen, jer sam mi­slio da ona ne­će od­go­va­ra­ti poj­mo­vi­ma pre­o­vla­đu­ju­ćim u biv­šoj Ju­go­sla­vi­ji, gde je ulo­ga voj­ni­ka bi­la ve­o­ma po­seb­na i če­sto opa­sna. Ali raz­mi­šlja­ju­ći sa­da vi­dim da ima pa­ra­le­la kao i raz­li­ka, i mo­žda fi­gu­ra kao što je „moj“ ge­ne­

Han­s Mag­nu­s En­cen­sber­gevrop­ska knji­žev­no­stknjiga „Ha­mer­štajn ili ne­po­ko­le­blji­vost“

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.