Izvor: Danas, 18.Mar.2016, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez kočenja tenderske procedure

Beograd - - Muzej savremene umetnosti raspisao je u četvrtak novi tender za izbor izvođača radova na rekonstrukciji zgrade na Ušću, saopšteno je na konferenciji za novinare u petak u tom zdanju, ali ni Slobodan Nakarada, direktor Muzeja, ni ministar kulture Ivan Tasovac nisu želeli da spekulišu o datumu svečanog otvaranja ove institucije.

"Koga zmija ujede, taj se i guštera plaši", kazao je Tasovac, dodavši da ovog puta neće biti navijanja satova. On je rekao da ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << želi da se osvrće na ono što je bilo, misleći, između ostalog, na prethodni poništeni tender, ali je napomenuo da smatra veoma bitnim to što nije dozvoljeno da ijedan jedini dinar od novca poreskih obveznika završi u bilo čijim privatnim džepovima.

"Nadam se da ćemo uskoro ući u našu matičnu zgradu i da ćemo ovo velelepno arhitektonsko zdanje vratiti u pređašnje stanje ako ne i lepše", rekao je v. d. direktora MSUB Slobodan Nakarada, dodajući da misli da bi i njegovi autori Ivanka Raspopović i Ivan Antić bili veoma zadovoljni s onim što se želi uraditi s Muzejom.

Što se tiče same procedure, dobra vest je da će ona prema zakonu, koji je u međuvremenu donesen, biti jednostavnija. To, kako je pojasnio Nakarada, znači da će se smanjiti mogućnost ponuđača da koče izbor u tenderskom procesu.

Akademik Dušan Otašević i predsednik Upravnog odbora MSUB rekao je da se nada da ćemo uskoro, kao nekada, sa zadovoljstvom čekati u redovima na otvaranje izložbe ispred Muzeja, a Zoran Erić, šef Odeljenja umetničkih zbirki i izložbi MSU, objavio je da je austrijski umetnikGotfrid Helvajn,čija je izložba "Između nevinosti i zla" bila prošle godine najposećenija, poklonio Muzeju tri fotografije i jednu sliku. Reč je o dva autoportreta, oba iz 1981. i "Noć u Šangri La" iz 1987, dok je delo "Užasi rata 46" naslikao ove godine specijalno za MSUB. Koncepcija za novu stalnu postavku je završena 90 odsto i, prema rečima Erića, biće to novi model koji podrazumeva arhitekturu, izložbenimobilijar i još mnogo iznenađenja. Dobra vest je i da je Muzej dobio 20 otkupa i veliki broj poklona, između ostalih, dva dela je poklonila udovica slovenačkog umetnika Jože Cijuhe.

Vremenska prognoza

Rok za podnošenje ponuda je 40 dana od objavljivanja javnog poziva, odnosno do 26. aprila. Vrednost javne nabavke je 689 miliona dinara. Rok za izbor ponuđača traje 25 dana, a rok za izvođenje radova je 270 dana. Ukoliko se budu poštovali svi navedeni rokovi i ne bude bilo neočekivanih problema, moglo bi se reći da bi Muzej savremene umetnosti mogao da otvori svoja vrata za posetioce, otprilike, naredne godine u ovo vreme. Podsetimo, zgrada na Ušću je zatvorena za posetioce već skoro devet godina.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.