Izvor: RTS, 26.Okt.2023, 09:08

Масовна пуцњава у Мејну - убијене 22 особе, десетине рањених, нападач у бекству

Најмање 22 особе су убијене, а између 50 и 60 људи је повређено у масовној пуцњави у граду Луистон, у америчкој савезној држави Мејн, која је се догодила на две локације у среду увече, преносе амерички медији. Потрага за нападачем је у току.
Комесар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за јавну безбедност Мејна саопштио је да полиција још увек не може да потврди тачан број жртава пуцњаве, али је извор из полиције саопштио за Фокс њуз да су 22 особе мртве. Ен-Би-Си њуз јавља, позивајући се такође на полицијске изворе, да је рањено најмање 50 особа.

Државна полиција Мејна и окружни шериф су на Твитеру саопштили да се пуцњава догодила на више локација у граду Луистон. Позвали су грађане да пронађу заклон, остану у својим кућама и закључају врата.
Инциденти су се догодили на две локације - у једном угоститељском објекту и у куглани, а та два објекта су међусобно удаљена око 6,5 километара.
Стотине полицајаца претражује Луистон и околна подручја Полиција Луистона је осумњиченог за пуцњаву идентификовала као Роберта Р. Карда (40). Објавила је три фотографије осумњиченог, наоружаног полуаутоматском пушком, као и фотографију белог возила, позивајући јавност да помогне у идентификацији и проналажењу нападача. 
Стотине полицајаца претражује град Луистон и околна подручја у америчкој савезној држави Мејн у потрази за нападачем, чији је аутомобил пронађен у градићу Лизбон.

"Полиција покушава да лоцира Роберта Карда, рођеног 4. априла 1983. године, у вези с масовном пуцњавом у баровима 'Schemengees' и 'Sparetime Recreation'. Молимо контактирајте полицију ако знате где се налази", поручили су из полиције.
Кард је радио као инструктор руковања ватреним оружјем, а обучавао се у центру за америчке војне резервисте у Мејну. Наводно је недавно имао психичке проблеме због којих је био смештен у болницу током лета. Медији такође преносе да је недавно остао без посла.
Бајден понудио пуну савезну подршку Председник САД Џозеф Бајден обавештен је о инциденту у Мејну и наставиће да се информише, саопштио је званичник из Вашингтона.
Бајден је разговарао телефоном са гувернерком Милс, сенаторима Ангусом Кингом и Сузан Колинс и конгресменом Џаредом Голденом о пуцњави у Луистону и понудио пуну савезну подршку након напада, саопштила је Бела кућа.
Настава у школама у Луистону отказана је јутрос због пуцњаве.
Луистон има око 37.000 становника, други је град по величини у Мејну и налази се на око 90 километара северно од Портланда, највећег града у тој америчкој држави.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.