Izvor: RTS, 23.Nov.2023, 10:03

Десничар Герт Вилдерс: Вратићемо државу Холанђанима

Холандски десничарски политичар Герт Вилдерс обећао је да ће "вратити државу Холанђанима", након што су излазне анкете показале да је његова Партија слободе (ПВВ) освојила највише посланичких места на парламентарним изборима.
"Мораћемо да пронађемо >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << начине да оправдамо наде наших бирача, да вратимо Холанђане на прво место", рекао је Вилдерс на конференцији за медије, преноси Ројтерс.
Навео је да је сада време да странке траже договоре. 
"Не можемо да будемо игнорисани", поручио је Вилферс. Његов циљ је 76 места у парламенту који има укупно 150.
На изборима у Холандији, ПВВ је освојио 37 посланичких места, док је Народна партија за слободу и демократију (ВВД) одлазећег премијера Марка Рутеа добила 24 мандата, показале су анкете. 
Левичарски савез који предводи бивши европски комесар Франс Тимерманс имаће 25 места. 
Владајућу коалицију до сада су чиниле ВВД, Демократе 66 (Д66), Хришћанско-демократски апел (ЦДА) и Хришћанска унија (ЦУ) које су у Представничком дому имале 77 посланичких места. 
Многе странке су раније саопштиле да неће ући у коалицију са Вилдерсом, тако да још није јасно ко ће формирати нову власт и све ће зависити од постизборних коалиција, наводи британски лист.
Овим изборима завршиће се 13 година дуга владавина досадашњег премијера Марка Рутеа који се није кандидовао.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.