Izvor: RTS, 22.Nov.2023, 07:51

Израел и Хамас договорили примирје у замену за пуштање дела талаца

Четрдесет седми дан сукоба израелске војске и Хамаса. Постигнут споразум о четвородневном прекиду ватре у Гази због ослобађања педесет талаца, Катар посредник договора. Бела кућа поручила да неће подржати проширење израелских војних акција на југ Појаса Газе, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уколико не постоји конкретан план којим се штите цивили. Европска унија саопштила да нема доказа да помоћ која се шаље Палестинцима иде Хамасу.
Власти у Катару објавиле су јутрос да је направљен значајан напредак у постизању решења за сукоб у Појасу Газе, први од почетка рата пре више од месец и по дана.
Договорено је да Хамас ослободи педесет израелских талаца, жена и деце, које су отели 7. октобра.
Примирје ће трајати најмање четири дана, а Израел је саопштио да ће за сваких наредних десет талаца које Хамас ослободи бити продужено за један дан.
Није прецизирано када примирје ступа на снагу, али катарски посредници кажу да ће то бити објављено у наредна 24 сата.
Израел поручује и да то не значи да је рат окончан јер се они неће зауставити док и последњи талац не буде на слободи.
Хамас поручује да ће педесет талаца бити размењено за 150 палестинских жена и деце који се налазе у израелским затворима.
Катар, који је био медијатор овог договора, саопштава да ће у Појас Газе ући више камиона са хуманитарном помоћи, горивом и медицинском опремом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.