Izvor: RTS, 10.Avg.2023, 21:56

Вучић: За Србију је Експо више од Олимпијских игара, хоћемо да Дунав буде наше море

Председник Србије Александар Вучић каже да је међународна изложба "Експо 2027" за Србију више од Олимпијских игара зато што је неопходно изградити једнаку, а можда чак и бољу инфраструктуру у различитим сферама живота. Вучић истиче да је за све најбоље да се рат у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Украјини што пре заврши. Каже да би погрешно било протумачено шта год урадио по питању санкција Русији, али напомиње да је Украјина пријатељ Србије, да није признала независност Косова и да је неколико минута разговарао са Володимиром Зеленским у Кишњеву.
Александар Вучић је гостујући у емисији "Ћирилица" на Хепи телевизији рекао да за Олимпијске игре треба изградити стотине стадиона, док се за међународну изложбу "Експо", која ће 2027. године бити одржана у Србији, гради комунална инфраструктура, оно чиме могу да се привуку људи и што остаје за сва времена.

"Србија је победила званичног представника САД, Аргентине, Шпаније и Тајланда. Три од те четири земље су уложиле четири пута више новца од Србије и успели смо да победимо", нагласио је Вучић и истакао да му је жао што неки људи нису радосни због тога.
Вучић је признао да је мислио да ће Србија бити друга, са пет до десет гласова мање од шпанске Малаге.
"Нисам био сигуран да ћемо победити. Мислио сам да ћемо бити други иза Малаге, која нам је била главни конкурент. Шпанско говорно подручје је било оно на које рачунамо, највише земаља гласало је за Малагу, али успели смо да добијемо неколико латиноамеричких земаља, вероватно због политике независности и несврстаности. Захвалан сам тим људима", рекао је председник Србије.
"Београд ће се проширити око аеродрома" Вучић је најавио да се железничка станица "Прокоп" отвара 20. октобра, као и да ће се градити пристаништа и плаже на Дунаву, да би Дунав, како каже Вучић, био наше море.
"Заузећемо Дунав на тај начин да ћемо да градимо пристане, марине, плаже, бициклистичко-пешачке стазе, готово свуда, у свих 12 важних места на дунавском путу. Хоћемо да Дунав буде наше море, да га представимо на најбољи начин", истакао је Вучић.
Каже да ће се Београд проширити око аеродрома и да ће на аеродрому бити воз који ће брзо возити до центра града или до Новог Београда.
"Моћи ћете да идете, не само до Националног стадиона за 20 минута, већ и до Сурчина и Обреновца. Тиме ћемо да спојимо све у околини Београда, а и да помогнемо сваком туристи. Воз ће ићи 120 километара на сат", навео је Вучић.
"Просечна плата 2025. већа од 1.000 евра" Председник Вучић је најавио да ће просечна плата у Србији износити више од 1.000 евра 2025. године, а да ће пензије бити веће од 450 евра.
"Говорили су да је глупост то што сам рекао да ће просечне плате 2025. бити 1.000 евра. Биће више од 1.000 евра. Пензије ће бити веће од 450 евра, иако смо рекли да ће бити између 400 и 450 евра", рекао је Вучић.
Навео је и да ће за четири године плате у Србији достићи 1.200 или 1.300 евра.
"Ми ћемо за четири године у потпуности променити лице земље и тада ће нам плате просечне бити већ 1.200 или 1.300 евра, а не заборавите била је 320 евра", рекао је Вучић.
Нагласио је да Србија има уређене и добре јавне финансије, као и да држава нема никакве проблеме са ликвидношћу.
"Суштински нам новац од ММФ-а није потребан, ми имамо данас око 4,9 милијарди на рачуну и никакав проблем са ликвидношћу немамо, већ имамо проблем са дефицитом јер имамо огромна инфраструктурна улагања и јер много новца трошимо на развој Србије, а то морате да радите да бисте имали већи раст. То су важне ствари за земљу", рекао је Вучић и напоменуо да је увек за присуство ММФ-а да би били додатни надзор.
"Имаћу велику посету Кини у октобру" Председник Вучић је рекао да га очекује велика посета "Појас и пут" и одлазак у Кину у октобру, а да још у августу иде два дана у Мађарску, где ће доћи многи европски и светски лидери.
Навео је да потом има још један веома важан позив о којем за сада не може да говори.
"Имаћу велику посету Кини у октобру. Шта ће то тамо бити, велико је питање јер се очекује и долазак председника Русије Владимира Путина. Добио сам важан позив на отварање Атлетског шампионата у Мађарској, идем два дана. Доћи ће многи европски и светски лидери", истакао је Вучић.
Председник је нагласио да очекује велике и важне разговоре до краја године са веома важним партнерима.
"Важно је да се рат у Украјини што пре заустави" Александар Вучић је рекао да је важно да се рат у Украјини што пре заустави јер су обе стране исцрпљене. Верује да ће заустављање рата бити и политика председника САД Џозефа Бајдена.
Председник Србије истиче да су многи мислили да ће Русија брже да савлада Украјину, али наглашава да од тога нема ништа и да нема лаког краја, те да је најбоље да се склопи примирје. 
"Јасно је да од тога нема ништа, нема лаког краја, води се рат исцрпљивања. Уз сву снагу Запада, Украјина неће моћи да победе на војном пољу. Нисам сигуран ни да ће Русија победити, посебно нисам сигуран шта може да добије политички и зато мислим да је најбоље да се направи неко примирје", рекао је Вучић.
Каже да је видео да постоји саудијска иницијатива и неке нове које долазе из других арапских земаља.
Вучић наглашава да је мир у интересу и председника САД Џозефа Бајдена. 
"Мислим да је у интересу Бајдена, који жели други мандат, ако би он успео да учествује у заустављању рата. Сви би рекли - капа доле. Економија би великом брзином процветала, све би било другачије, плате и пензије би и овде брже расле, пале би цене енергената", навео је Вучић.
Каже да не верује да грађани САД чезну за ратом јер мисли да њих интересује економија и да живе боље, због чега ће политика председника Бајдена бити да учествује у заустављању рата.
"Исцрпљена је Русија, а о Украјини да не говорим. Људи кажу погледајте економију. Видите колико је рубља изгубила вредност у последњих годину дана, иако се опет, да будем отворен, руска економија држи боље него што је било ко очекивао. Види се да су се спремали", истакао је Вучић.
Рекао је да ће Украјини бити потребне деценије да се опорави од рата и истакао још једном да је важно да се све што пре заустави јер ће свима бити лакше и боље.
"Украјина је пријатељ Србије, разговарао сам са Зеленским неколико минута" Александар Вучић је истакао и да би све што би урадио по питању санкција Русији, у народу било погрешно протумачено.
"Да уведем санкције Русији они би рекли 'антипатриотски потез', а до тада крив сам што нисам увео санкције Русији. Да уведем санкције Русији рекли би 'сада ћемо имати већу цену гаса, имали смо историјске везе са Русијом'. Да будем сасвим искрен - угодити нашем народу је немогуће и то се не трудим одавно", поручио је Вучић.
Рекао је да је све било у реду кад се срео са председником Украјине Володимиром Зеленским у Кишњеву. 
"Украјина је пријатељ Србије, Украјина није признала Косово", нагласио је Вучић и испричао да је разговарао са Зеленским неколико минута, да је било веома пристојно и да ће увек тако и бити, те да је изненађен колико председник Украјине много зна о Србији.
Вучић је истакао и да не верује да ће Украјинци признати независност Косова јер би тиме срушили све принципе на којима се заснива њихова одбрана.
Председник Србије је напоменуо да се морате држите политике и принципа ако нисте међу највећим силама света и нагласио да се Србија држи принципа.
"Ми нисмо војно јака земља, ми нисмо велика земља са 6,7 милиона људи, али други имају и мање. То говори о велики проблемима у којима је Србија прошла нешто боље него други и тек сада се људи враћају. Овај Експо треба да искористимо да вратимо школоване људе са Запада јер су нам потребни људи и њихово знање", поручио је Вучић.
"Нисмо одустали од седнице Савета безбедности о КиМ" Председник Вучић је рекао и да се није одустало од иницијативе да се сазове седница Савета безбедности Уједињених нација у вези са Косовом и Метохијом.
"Пошто су неки рекли да смо одустали - нисмо. Ми гледамо када је најбољи тренутак да се покрене иницијатива и то ћемо и да урадимо јер се ово не зауставља. Питање је шта ћемо тиме да добијемо, али ћемо и то да направимо", рекао је Вучић.
Оценио је да је ситуација на КиМ изузетно тешка, да Србе хапсе свакога дана и да, како је рекао, за то постоји нечија дозвола.
"Чија - ја нећу сада да нагађам, чак и да нешто наслућујем или знам, зато што би то наштетило интересима Србије. Са друге стране, имате посао са једним ирационалним човеком, ниједну тежу реч нећу да кажем, који не жели мир, коме је животни сан да протера Србе и коме је једини сан да уједини Косово и Албанију и који жели да буде нови Енвер Хоџа", рекао је Вучић
Истакао је да то угрожава стабилност и мир, наводећи да Срби све теже живе на КиМ.
"И зато се надам да ћемо нешто у наредна два или три месеца макар сачувати на овом нивоу, да се неће даље погоршавати. Свако погоршање буквално доводи у питање опстанак нашег народа на КиМ", рекао је председник Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.