Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 06:04

Си Зеленском: Послаћемо представнике у Украјину; Москва: Пекинг спреман да успостави преговоре

Рат у Украјини – 426. дан. Кинески председник Си Ђинпинг разговарао је телефоном са украјинским председником Володимиром Зеленским, којем је пренео да ће Кина послат представнике у Украјину. Москва констатовала спремност Пекинга да успостави преговоре. Амерички >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Федерални истражни биро прикупља доказе о руским ратним злочинима. Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о привременом управљању имовином непријатељских земаља.
Битка за Бахмут води се несмањеном жестином. Оружане снаге Русије почеле су да користе најновије тенкове Т-14 "армата" за гађање украјинских положаја.
Укрajинска државна служба за ванредне ситуације саопштила је да су две жене погинуле, а да је десет особа повређено у ракетном нападу руских снага на Купјанск на истоку земље. 
Како се тврди, руска војска у нападу у којем је погођена зграда локалног музеја користила је ракете система С-300.
Портпарол украјинског Министарства одбране потврдио је да је Кијев одговоран за напад беспилотним летелицама на базу Црноморске флоте у Свестопољу на Криму.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је на конференцији за новинаре у седишту УН-а да је ситуација у вези са споразумом о извозу жита преко Црног мора запала у ћорсокак, додајући да и даље постоје препреке које блокирају руски извоз.
Споразум је прошлог месеца обновљен на 60 дана, али је Русија наговестила да можда неће пристати на даље продужење уколико Запад не уклони препреке за извоз руског жита и ђубрива.
Саветник председника Украјине Михајло Подољак изјавио је да предлог генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса о продужењу и побољшању споразума може да успе само ако међународна заједница изврши притисак на Русију.
Са друге стране, Мађарска, Пољска, Словачка и Бугарска желе да се забрана на увоз украјинских житарица продужи до краја године. 
"Волели бисмо да Европска комисија прихвати мере које смо донели, пошто желимо да их задржимо до краја ове године и тако дозволимо нашим пољопривредницима да пожњу усеве и ускладиште их", написао је на Фејсбуку мађарски министар пољопривреде Иштван Нађ.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавила је да је ЕК обезбедила исплату још једне транше макрофинансијске помоћи Кијеву у износу од 1,5 милијарди евра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.