Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 17:31

Ескобар уочи доласка у Приштину: Имамо проблем у комуникацији са Куртијем, Срби на КиМ имају право да примају плате

Заменик помоћника државног секретара САД за Западни Балкан Габријел Ескобар каже да се САД залажу за наставак дијалога Београда и Приштине, као и да дијалог нема алтернативу. Уочи сутрашњег доласка у Приштину, поручује да САД и остали партнери имају проблем у комуникацији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са Аљбином Куртијем. Поручује да је одлука о укидању динара катастрофална, те да Приштина није пружила алтернативу људима које та одлука погађа.
Габријел Ескобар је, током онлајн конференције, позвао Београд и Приштину да поштују договорено у Бриселу и да то спроводе у доброј вољи и спрече провокације.
"То је и разлог мог путовања на Косово", рекао је Ескобар и додао да сутра путује на КиМ.
Ескобар је навео и да САД имају проблем у комуникацији са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, као и Европска унија, НАТО, Велика Британија, али и многи други попут Албаније и Северне Македоније.
"Партнерство САД и народа Косова не зависи од једног човека или странке, али имамо проблем у комуникацији са Куртијем. Имали смо веома блиско партнерство са Косовом у прошлости, веома бисмо волели да тај однос буде као пре", рекао је Ескобар.
Игнорисањем дијалога Приштина игнорише европске партнере Поручио је да Приштина игнорисањем дијалога са Београдом игнорише своје европске партнере које је због тога, како је навео, немогуће убедити ради даље интеграције у међународној арени.
Осврнуо се на изјаву амбасадора САД у Приштини Џефрија Ховенијера да је тренутно тешко за САД да подрже Приштину на међународном плану.
"Пут ка ЕУ и НАТО-у води преко пет земаља које нису признале Косово. Те земље би желеле да виде напредак у свим питањима која су обухваћена дијалогом који води ЕУ. Игнорисањем дијалога Косово игнорише европске партнере па није могуће да их убедимо ради напретка у даљој интеграцији Косова. Веома сам забринут што Косово не чује америчку понуду за партнерство ради бржих помака у интеграцијама", рекао је Ескобар.
Додао је и да се САД залажу да дође до наставка дијалога, као и да дијалог нема алтернативу.
Одлука о забрани динара катастрофална, фокус на проналажењу решења Ескобар је рекао да ће се заједно са својим тимом у Приштини усредсредити на ефекте и могуће решење за некоординисану одлуку о забрани динара и трансфера новца из централне Србије за људе на КиМ који зависе од тих социјалних давања.
Одлуку такозване централне банке на КиМ назвао је катастрофалном и позвао владу у Приштини да сарађује са међународном заједницом како би се пронашло решење за такву одлуку.
Приштину је позвао и да озбиљно схвати забринутост међународне заједнице о третману мањина на територији КиМ.
"Потребно нам је да косовска влада сарађује са међународном заједницом, да помогне у проналажењу решења за ову, рекао бих, катастрофалну одлуку, па чак и некомпетентну одлуку о спровођењу нечега што је створило хаос у економији Косова", рекао је Ескобар.
Пет разлога за забринутост Истакао је да постоји много извештаја о потешкоћама с којима се суочавају грађани на КиМ који зависе од исплата из централне Србије, и набројао пет разлога због којих су САД забринуте у вези са доношењем одлуке о динару.
"Један је брзина којом је спроведена", рекао је Ескобар нагласивши да се не ради о легитимности одлуке, већ о њеној имплементацији.
У том контексту указао је на пример Француске, којој је требало скоро годину дана да уведе евро, док су, истакао је Ескобар, приштинске власти хтеле да на северу КиМ одлуку спроведу за мење од три недеље.
Ескобар је истакао и да влада у Приштини није пружила никакву алтернативу људима да приме своје зараде и накнаде.
"Ти људи зависе од исплата имају право да подигну новац", нагласио је Ескобар.
Навео је и да није било контакта са заједницама на које је утицала одлука тзв. централне банке, због чега су многи који су њоме погођени "остављени да нагађају шта је следећи корак".
Ескобар је међу разлозима навео и да се Приштина, две недеље пре објављивања ове одлуке, договорила у Скопљу на самиту Западног Балкана и ЕУ о механизму за плаћање до краја године, што, нагласио је, значи: да је Приштина сачекала, механизам плаћања за транспарентна електронска плаћања био би решен.
"И пети разлог – борили смо се да натерамо Косово да дозволи међународној заједници да помогне у пружању техничке помоћи у проналажењу решења за ово питање", нагласио је Ескобар.
Примарно да Приштина формира ЗСО На питање о Заједници српских општина, Ескобар је рекао да Приштина никада није рекла да ли прихвата предлог статута ЗСО који је предложила Европска унија, као и да је САД тешко да разумеју зашто то игноришу.
"Желим да поновим, ЗСО не би била друга Република Српска. То не би била држава у држави, у статуту који дозвољава извршну власт или било шта што би могло да створи уставна или функционална питања за Косово. То је једноставно прилика за општине са српском већином, да координирају пружање општинских услуга на српском језику за грађане Косова. То је то“, каже Ескобар.
Додаје да је то правно обавезујуће за Приштину.
“Чули смо много разлога зашто то није поднето или зашто нема напретка, али ниједан не прихватамо. Требало би да се крене даље", рекао је Ескобар.
На питање које ће бити последице по Београд и Приштину ако не спроведу споразум из Брисела, Ескобар је рекао да је примарна одговорност за Приштину у овом тренутку да почне да извршава оно на шта се обавезала и формира ЗСО, али да није било помака у вези с тим.
"Сада је било неких корака да се омогући уставно право за становнике општина са српском већином да гласају за опозив, али још чекамо да обе стране ураде више на дијалогу. За Србију, оно што бисмо желели да видимо је да потези које су повукли у подршци дијалогу постану правно обавезујући. Желели бисмо да видимо више са обе стране. И пошто Охридски споразум гарантује Европска унија, последице ненапредовања су спорије интеграције обе стране у Европску унију", рекао је Ескобар.
Навео је да након Приштине путује у Беч, где ће разговарати са ОЕБС-ом и ОДИХР-ом, а затим у Црну Гору, где ће разговарати са руководством те земље о НАТО-у и европском путу.
“Након тога, вратићемо се у Вашингтон и надамо се да ћемо следеће недеље у Вашингтону разговарати о свим овим питањима и другим питањима у вези са Западним Балканом", рекао је Ескобар.
Ескобар је додао и да је од недеље био у Бриселу, где је разговарао са представницима ЕУ, НАТО-а и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.