Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 11:55

Бегај: Приштина би требало више да слуша савете САД и ЕУ

Председник Албаније Бајрам Бегај изјавио је да би Приштина требало више да слуша Сједињене Америчке Државе и Европску унију.
Бегај је у интервјуу за албански портал RTSH рекао да би Приштина о свакој важној одлуци коју би требало да донесе, требало >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да се унапред консултује са својим стратешким партнерима.

"Албанија је мала, али је њен допринос спољној политици велики, посебно у региону, где је фактор који доприноси миру, стабилности и одрживом развоју. Очигледно, Косово је део нас, ми смо један народ, две државе. То је највећи интерес Албаније, уставна је обавеза да се интересује за Косово. Имамо велику срећу што на Косову имамо и КФОР који гарантује безбедност, али сваку одлуку коју Косово мора да донесе, било би добро да је донесе уз савете и добијање сагласности САД и ЕУ", рекао је Бегај.
Високи амерички званичници су последњих недеља критиковали привремене приштинске институције због игнорисања америчког захтева да се одложи одлука о спровођењу уредбе такозване косовске вентралне банке о динару и истицали да ће та одлука имати последице.
Помоћник америчког државног секретара Џејмс О'Брајен изјавио је недавно да су САД забринуте због уредбе о забрани употребе динара на Косову и Метохији и истакао да приштинске власти треба да повуку ту одлуку, као и да је Приштина забраном динара довела у питање партнерство са САД, јер је ту одлуку донела, упркос противљењу Вашингтона.
"Ако нас не третира као партнера, поставља се питање да ли ову владу можемо сматрати партнером", рекао је тада О'Брајен.
Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је та земља била потпуно јасна да не може бити једностраних потеза, као и да ће такви потези имати последице. Амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер рекао је да његова Влада није могла јасније да покаже да није задовољна квалитетом партнерства са кабинетом Аљбина Куртија.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.