Izvor: RTS, 18.Jan.2024, 14:49

Срби на КиМ забринути после најаве Приштине о укидању плаћања динарима

После најаве Централне банке у Приштини да ће од 1. фебруара евро бити једина валута дозвољена за обављање платних трансакција на Косову и Метохији у српским срединама влада велика забринутост.
Српски житељи и запослени у институцијама Владе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србије на КиМ страхују да ће одлука Централне банке у Приштини утицати на њихову егзистенцију.
"Ово значи још један притисак на Србе, народ је збуњен, како ће примати своје плате, да ли треба одлазити негде на неких 120 километара најближем граду у централној Србији да би примили плату. Али, како ће пензионери примати своје пензије. То су они најугроженији који пензије примају на кућну адресу, коју поштари доносе", упозорава председник Асоцијације српских привредника из Грачанице Саша Секулић.
Српска листа: Курти би да укине живот Срба на Косову и Метохији Одлука режима Аљбина Куртија да од 1. фебруара укине употребу динара на Косову и Метохији је, у ствари, одлука да се Срби протерају са ових простора без употребе оружја, наводи се у саопштењу Српске листе.
"Након свих облика институционалног насиља који су коришћени против српског народа од стране Куртијевог ауторитарног режима, и који није успео да протера све Србе са Косова и Метохије, сада се одлучио да забрани динар на Косову и Метохији и на тај начин најдиректније угрози физички опстанак српског народа", додаје се у саопштењу.
"Ако се има на уму да десетине хиљада Срба живи и опстаје на Космету и да све српске институције функционишу захваљујући финансијским давањима наше државе Србије, онда се може замислити шта би се десило са нашим народом ако би се динар укинуо, дакле Курти би да укине живот Срба на Косову и Метохији", поручују из Српске листе.
"Имајући у виду колико је опасна ова одлука, њена примена би изазвала класично етничко чишћења Срба и неалбанаца са ових простора. Ово мора бити аларм међународним представницима да најхитније реагују и зауставе Куртијево лудило пре него буде прекасно. Није време за анемичне поруке које се у Приштини схватају као сагласност, већ за одлучну реакцију која ће заштити српски народ од овог зулума", закључује се у саопштењу.
Централна банка у Приштини саопштила је у среду да ће од првог фебруара евро бити једина валута дозвољена за обављање платних трансакција у готовинском и платном систему на Косову и Метохији.
У српским срединама на Косову динар је све време, и након сукоба 1999. године, средство плаћања, и то преко филијала Трезора Републике Србије, Комерцијалне банке, банке "Поштанска штедионица" и Поште.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.