„Župa” ostala bez kupaca

Izvor: Politika, 06.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Župa” ostala bez kupaca

Nijedna obavezujuća ponuda nije prispela na drugi tender za prodaju, a rukovodstvo se sada uzda u pronalaženje strateškog partnera po ugledu na „Zastavu”

Kruševac – Ni dva produžetka za dostavljanje obavezujućih ponuda na drugom tenderu nisu donela Hemijskoj industriji „Župa” priželjkivanog kupca. To znači da će tender, raspisan za prodaju 70 odsto kapitala „Župe” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u vlasništvu Akcijskog fonda Republike Srbije, po svemu sudeći, biti proglašen neuspešnim.

Tendersku dokumentaciju u predviđenom roku otkupila su dva kupca. Prvi je „Plima M” – Kruševac, privatno preduzeće u vlasništvu Božina Milićevića iz Kruševca, a drugi bugarska kompanija „Asarel”. Rok za ponude prvi put je produžen 26. septembra, a drugi put 17. oktobra i trajao je do 31. oktobra. Nezvanično saznajemo da je bilo zahteva za novi produžetak, ali da je Agencija za privatizaciju odbila takvu inicijativu.

– Naš tim stručnjaka, posle otkupa tenderske dokumentacije, obavio je analizu finansijskog stanja u „Župi”, a onda smo odlučili da ne damo obavezujuću ponudu. Zbog izjave o tajnosti čuvanja podataka, date Agenciji za privatizaciju, ne mogu da iznosim pojedinosti, ali sam kao Kruševljanin ozbiljno zabrinut za dalju sudbinu ovog preduzeća – kaže za „Politiku” Božin Milićević, vlasnik Industrije jestivih ulja „Plima M”, koja je otkupila tendersku dokumentaciju i tu stala.

Tako se „Župa”, industrija sa četiri fabrike i 570 zaposlenih, našla u dosta neizvesnoj situaciji s obzirom na zakonski rok da se sve privatizacije okončaju do 31. decembra ove godine.

Račun preduzeća je trenutno u blokadi. Preduzeće „Srbijagas” je zavrnulo slavine „Župi”, nisu mala dugovanja prema Elektroprivredi Srbije, bankama, mada i država, odnosno Rudarsko-topioničarski basen Bor imaju dosuđen dug prema kruševačkom preduzeću od 960.000 američkih dolara, što sa kamatom iznosi oko dva miliona dolara.

– Ne vidim nijedan razuman razlog da „Župa” sada ode u stečaj – kaže za „Politiku" Milorad Milojević, generalni direktor i privremeni zastupnik Akcijskog kapitala. – Ako bi nam država priskočila u pomoć da naplatimo od Bora dug koji je presudom potvrdio i Vrhovni sud Srbije, uz malu finansijsku injekciju, mogli bismo da radimo normalno i imamo izmiren dug za gas i struju, i to uz avans za naredne dve godine. To bi bilo veliko ohrabrenje za potencijalnog kupca. Nadam se da će nam država pomoći da nađemo strateškog partnera po ugledu na „Zastavu”, mada i mi radimo na tome.

„Župa” je, očigledno, došla u tešku situaciju, mada ima veoma atraktivan proizvodni program: Fabriku sulfata, Fabriku pesticida, Fabriku flotacionih sredstava i Fabriku kalijumove hemije, u kojoj se proizvodi i hlor.

Sve fabrike su osposobljene za normalno funkcionisanje. Na prvom tenderu, 2004. godine, „Župa” je prodata beogradskom preduzeću „Vektra M” za 3,9 miliona evra, ali je Agencija sa kupcem raskinula ugovor 9. maja 2005. godine zbog neizvršavanja ugovornih obaveza. U međuvremenu je samo odmaralište na Kopaoniku prodato radi namirenja dugova nemačkoj kompaniji BASF za nepunih pet miliona evra. Vlada Srbije je pomogla proces restrukturiranja, pa je broj radnika sa 1.300 smanjen na 570. Izmirene su četiri zarade radnicima iz 2004. godine, povezan radni staž do 31. avgusta 2006, a sada je u toku izmirivanje obaveza prema PIO radi daljeg povezivanja radnog staža zaposlenih. Uz vraćanje duga kompaniji BASF, izmirena su i druga potraživanja od oko dva miliona evra. Milojević tvrdi da sadašnji ukupan dug „Župe” nije dramatičan, ali kupci, kako nezvanično saznajemo, upravo zbog toga nisu dali obavezujuće ponude.

Direktor Milojević priznaje da dug prema PIO zaposlenih iznosi oko četiri miliona evra, zatim prema Komercijalnoj banci 1,2 miliona evra, prema Agrobanci oko milion, prema EPS-u 50 miliona dinara i „Srbijagasu” oko deset miliona dinara.

– „Župa” ima veoma atraktivan program, strateški značajan za zemlju, a ne samo za Kruševac i Rasinski okrug. Proizvodimo sredstva za vodoprivredu, rudarstvo i zaštitu bilja i to samo po sebi dovoljno govori. Zato ne mogu da zamislim da će država dozvoliti da „Župa” ode u stečaj – ističe direktor Milojević.

R. Stanković

[objavljeno: 06/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.