Sredinom decembra počinje gradnja Moravskog koridora

Izvor: RTS, 29.Nov.2019, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sredinom decembra počinje gradnja Moravskog koridora

Radovi na Moravskom koridoru u okolini Kruševca počeće, najverovatnije, sredinom decembra. Eksproprijacija svih parcela je završena, a iz Ministarstva građevinarstva kažu da su usaglašeni svi detalji u pregovorima za potpisivanje komercijalnog ugovora o gradnji auto-puta koji će povezati Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju i Kraljevo. Na drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kraju trase, u Preljini kod Čačka, moderna saobraćajnica povezaće Koridor 10 i auto-put "Miloš Veliki".
Hiljade automobila i teretnih vozila čija je svakodnevna relacija od Čačka do Kruševca jedan od najopterećenijih puteva u Srbiji, zameniće Moravskim koridorom.

"Moći ćemo da idemo brzo, efikasno svukuda po Srbiji."
"Sve što se izgradi u ovoj zemlji je veliki plus za sve građanje, ne samo za putnike", kažu neki od anketiranih.
Pored brojnih infrastrukturnih objekata, mostova, nadvožnjaka, petlji, u planu je i izgradnja telekomunikacione infrastrukture i regulacija reka.
"Podjednako je značajna i činjenica da će se kao prateća aktivnost raditi na uređenju korita reke Zapadne Morave sa pritokama. Takođe i taj IT koridor otvara mogućnosti za brojna moderna i savremena rešenja na savremenom auto-putu u cilju podizanja i kvaliteta usluge korišćenja auto-puta ali i u cilju bezbednosti učesnika u saobraćaju", kaže Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka.
Auto-putem "Miloš Veliki" odavde se već brže stiže do Beograda, a izgradnjom 112 kilometara ka Pojatama, Preljina će postati čvorište značajnih modernih saobraćajnica.
Moravski koridor će preuzeti transportni saobraćaj, a pored značaja za pola miliona stanovnika sedam lokalnih samouprava, koje povezuje, značajno će doprineti i izgradnji novih proizvodnih pogona.
"I nova industrijaska zona koja je baš na toj deonici na toj trasi od Preljine ka Mrčajevcima, Adranima i dalje ka Kraljevu otvara nove mogućnosti, nove investicije i stranih, ali i domaćih invetitora koji se veoma brzo razvijaju zahvaljujući naravno i auto-putu, ali i nedavno otvorenom aerodromu Morava u Lađevcima", navodi Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.
Za izgradnju Moravskog koridora biće potrebno dve godine, a vrednost radova procenjuje se na oko 800 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.