Vrtići mogu da prodaju duvan, a pozorište pice

Izvor: Blic, 16.Nov.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrtići mogu da prodaju duvan, a pozorište pice

Kruševac - Kruševačka dečja ustanova „Nata Veljković“ moći će da trguje duvanom, alkoholnim pićima, ribom i rakovima, Kruševačko pozorište imaće mogućnost da otvori pokretni ugostiteljski objekat za prodaju hamburgera, pica i hot-doga. Ovo su samo neki od čudnih primera delatnosti koje je skupština Kruševca uvrstila u registraciju javnih gradskih ustanova. U gradskoj vlasti tvrde da se radi samo o proceduralnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << registraciji i usaglašavanju sa novim zakonskim propisima.

Glasovima odborničke većine, koju čine DS, SPS, G17 plus i Jedinstvena Srbija, izmenjena je odluka o usaglašavanju rada nekoliko javnih ustanova.

Usaglašavanje odluke o organizaciji rada sa Zakonom o javnim službama donelo je čitav niz bizarnih primera. Tako je Dečjoj ustanovi "Nata Veljković” omogućeno da se bavi delatnošću pod šiframa 4638 "trgovina na veliko ostalom hranom uključujući ribu, ljuskare i mekušce”, pod šifrom 4642 "trgovina na veliko obućom i odećom” i pod šifrom 4711 "trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hranom, pićem i duvanom”.

Na spisku mogućih delatnosti Kruševačkog pozorišta je i delatnost pod šifrom 5610 "delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata” što omogućava ovoj ustanovi da otvori, na primer, kiosk gde bi se prodavala brza hrana.

Kao potencijalne delatnosti Kulturnog centra bile su predviđene one pod šiframa 9312 - "delatnost sportskih klubova”, 7712 "iznajmljivanje i lizing opreme za rekreaciju i sport” i 7729 "iznajmljivanje i lizing ostalih predmeta za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu", ali su, nakon primedaba opozicije, izbrisane. Zato, međutim, "Poslovni centar” ima mogućnost da se bavi "računovodstvenim i knjigovodstvenim poslovima i poslovima kontrole, savetodavnim poslovima u vezi s porezom” zavedenim pod šifrom 74120.

Ovako neobične primere delatnosti za javne gradske ustanove u lokalnoj vlasti objašnjavaju rutinskom, administrativnom procedurom i kažu da se radi samo o usaglašavanju postojećih dokumenata sa promenama u Zakonu o javnim službama.

- Radi se o najobičnijoj promeni brojeva i detaljnijoj klasifikaciji. Nije dodata nijedna nova delatnost, već je izvršena preciznija podela šifara. Mi smo na spisku delatnosti imali, recimo, "iznajmljivanje kaseta”, a to je sada suvišno, ali ima nekih novih mogućnosti. Sigurno je da se ne bismo bavili iznajmljivanjem frižidera i zamrzivača na lizing ili nečim sličnim - kaže Ljubodrag Obradović, direktor Kulturnog centra.

Predstavnici opozicije, međutim, tvrde drugačije i kažu da se radi o opasnoj odluci.

- Ustanove teško funkcionišu jer imaju višak zaposlenih i sada su im omogućene nove delatnosti kako bi na neki način došli do para, a time direktno ugrožavaju privatni sektor. Na ovaj način se ustanove osamostaljuju i usmeravaju da se bave nečim što treba da im donese pare, a ne onim zbog čega su osnovane. Dečja ustanova "Nata Veljković”, recimo, može da naruči viski i cigare i skladišti ih u nekom od vrtića ili da otvori ribarnicu gde bi se prodavali zaleđena riba, hobotnice i lignje. Pored svega, dovodi se i gradski budžet u opasnost, jer javne ustanove mogu da naruče veću količinu robe, a ako ne mogu da je plate, onda budžet to pokriva. Jednom rečju, otvara se niz mogućnosti za manipulacije i zloupotrebe - smatra diplomirani ekonomista Dragan Azdejković, bivši gradonačelnik i predsednik DSS.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vrtići mogu da prodaju duvan, a pozorište pice

Izvor: Rasina.net, 16.Nov.2010

Kruševačka dečja ustanova „Nata Veljković“ moći će da trguje duvanom, alkoholnim pićima, ribom i rakovima, Kruševačko pozorište imaće mogućnost da otvori pokretni ugostiteljski objekat za prodaju hamburgera, pica i hot-doga..

Nastavak na Rasina.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.